Pet načelnika odjeljenja u opštini pred razrješenjem

Pet od šest vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja u opštini Kotor Varoš moraće prije reda da ustupi fotelje u koje su zasjeli, a ukoliko ne bude ispoštovan nalog Upravne inspekcije mogle bi biti podnesene i prekršajne prijave.

Upravna inspekcija Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS utvrdila je da načelnicima nedostaju diplome, radno iskustvo ili položen stručni ispit, što su uslovi za rad u upravi.

– Za svih pet smo naložili da budu razrješeni dužnosti, odnosno da Skupštini opštine bude predloženo njihovo razrješenje, te da nas obavjeste o tome. Ukoliko dođe do neizvršenja naloga, odgovornom licu ide prekršajna prijava – rekla je ministarka uprave i lokalne samouprave RS Lejla Rešić.

Prekršajnu prijavu mogao bi da zaradi načelnik opštine Zdenko Sakan, a njegov zamjenik Mladen Trivunović kaže da ni zakon nije najprecizniji.

– Svakako da ćemo postupiti na osnovu rješenja inspekcije. Ima tu malo i nedorečenosti zakona jer se za načelnika odjeljenja traži da ima položen stručni ispit. S druge strane se kaže kad čovjek bude primljen da mu se ostavalja rok od šest mjeseci da položi taj stručni ispit. Malo je to nelogično – rekao je Trivunović.

Od šest imenovanih vršilaca dužnosti načelnika jedino Slobodan Gelić iz SDS-a, koji je imenovan za šefa Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, ispunjava uslove, dok ostalih pet ne može biti na tim funkcijama. To su Slaven Momić (Odjeljenje za opštu upravu), Boris Marković (Odjeljenje za prostorno uređenje), Dragana Petrušić (Odjeljenje za finansije), Predrag Tešić (Odjeljenje za privredu) i Nemanja Panić (Odjeljenje za društvene djelatnosti).

Odbornici opozicionog SNSD-a kažu da nisu glasali za imenovanja vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja.

– Tražićemo da načelnici odjeljenja koji budu predlagani ili izabrani ispunajvaju uslove koji su predviđeni zakonom. To je iz čisto praktičnih razloga, ti načelnici potpisuju rješenja, a ako ne ispunjavaju uslove, ni ta rješenja nisu validna – izjavio je šef Kluba odbornika SNSD-a Branko Ponorac.

Razrješenja vršilaca dužnosti načelnika naći će se u četvrtak pred odbornicima kotorvaroškog parlamenta. (ATV)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*