Periz: Nove mjere bi dovele do sloma ugostiteljstva i turizma

Direktor hotela “Hajdučke vode” Goran Periz uputio je otvoreno pismo Vladi RS kako bi bila skrenuta pažnja na mogući slom ugostiteljsko-turističkog sektora u RS.

Poštovani,

aktuelne mjere preduzete na sprečavanju širenja epidemije korona virusa teško su pogodile ugostiteljstvo i turizam u RS. Mogućnosti za održivo poslovanje suspendovane su na neodređeno vrijeme i cijeli sektor trpi pod teretom ove krize.

Ugostiteljski i turistički radnici su svjesni složenosti zdravstvene situacije i neophodnosti preduzimanja određenih mjera na suzbijanju zaraze i zaštiti zdravstvenog sistema od kolapsa, ali kolaps prijeti i ugostiteljsko-turističkoj branši.

U toj branši oko 14.000 zaposlenih, ne računajući dobavljače kojih je bar tri puta više, zarađuje za život svojih porodica. Ako im se oduzme mogućnost rada i zarade, većina će ih zapasti u egzistencijalnu krizu i dospjeti na teret državi.

Vanredne okolnosti prouzrokovane pandemijom iscrpljuju ugostiteljsko-turistički sektor još od marta i drastično mu umanjuju prihode. Čak i da nema mjera koje ograničavaju rad i kapacitete restorana, kafića, hotela i drugih ugostiteljskih i turističkih objekata, ugostiteljsko-turistički sektor bi trpio gubitke zbog prinudne promjene dosadašnjeg načina života.

Mnogi ljudi su jednostavno odlučili da izbjegavaju kafiće, restorane i odlaske u odmarališta dok traje pandemija.

Uprkos svemu, više puta tokom ove zdravstvene krize neki su upirali prstom upravo na ugostitelje i turističke radnike svrstavajući ih među najodgovornije za širenje zaraze korona virusom. Istina je, međutim, da zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu samo pokušavaju da prežive i sačuvaju svoje porodice od stresa i neizvjesnosti koji dolaze s gubitkom posla. Oni su i te kako svjesni postojećeg rizika i nastoje da mu se što manje izlažu, ali postoji i odgovornost prema porodici i obaveze prema državi.

Postavlja se, dakle, ključno pitanje: ko će da pomogne ugostiteljima, turističkim radnicima i njihovim porodicama dok traje pandemija?

Slom ugostiteljsko-turističkog sektora u RS doveo bi do velike socijalne krize, napetosti i neizvjesnosti, a to niko ne smije da ignoriše ili potcijeni.

Upravo da bi se takav scenario izbjegao, rukovodstvo i zaposleni Turističkog kompleksa “Hajdučke vode” upućuju javni apel Vladi RS da još jednom razmotri položaj ugostitelja i turističkih djelatnika i posveti im više pažnje i razumijevanja.

Objektivnim sagledavanjem situacije u navedenom sektoru moralo bi se doći do zaključka da su sadašnje mjere izuzetno teško podnošljive, a da bi preduzimanje bilo kakvih dodatnih, rigoroznijih mjera po ugostiteljstvo i turizam RS bilo pogubno.

Uvjereni smo da Vlada RS ima stručne i kreativne ljude za ovakve situacije, koji će pronaći način, bezbjedan po zdravlje stanovništva, da se domaćem ugostiteljstvu i turizmu pruži prilika da i u vanrednim okolnostima, prouzrokovanim pandemijom virusa korona, održi poslovanje i sačuva dostojanstvo zaposlenih.

S poštovanjem,

“Hajdučke vode” d.o.o.

Goran Periz, direktor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*