Perišić: Kosovo ognjište, okosnica i kolijevka srpskog naroda

Vidovdanska akademija održana je sinoć u Kotor Varošu, a kroz zanimljiv program prikazana je suština ovog velikog datuma za srpski narod.

Centralni dio programa bila je duhovna besjeda o Kosovu koju je govorio prosvjetni radnik i podpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Filip Perišić.

On je istakao da je pokretačka snaga kosovskih junaka ležala u vjeri u Boga i pravdu Božiju, jer se takvi događaji ne dešavaju bez nesalomive i moćne vjere.

– Od našeg Kosova mi Srbi nemamo čvršćeg uporišta, ni jačeg duhovnog središta. Kosovo je ognjište oko koga je okupljen, okosnica oko koje je sadjenut, kolijevka u kojoj je odrastao srpski narod – poručio je Perišić.

Prema njegovim riječima, cilj i suština te vjere je pobjeda života i nepristajanje na ropstvo i smrt.

– Vidovdan je dan koji obavezuje, opominje, uzdiže i prosvećuje srpsku dušu i konačno afirmiše etičke vrijednosti Kosovskog zavjeta i fenomena – zaključio je Perišić.

U programu su nastupili djevojački i harmonikaški ansambl “Žubor”, narodni guslar Vaso Drašković, crkveni hor “Sveti Sava” i recitator Zoran Tešić.

Iz Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, koja je organizator Vidovdanske akademije, poručuju da će nastaviti da rade na čuvanju srpskog jezika, duha i srpske kulture.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*