Ovi apoeni novca su najčešće lažni u prometu

Kovanica u apoenu od jedne KM je najkrivotvorenija ove godine, a kada je riječ o novčanicama na vrhu je ubjedljivo apoen od 100 KM.

U Centralnoj banci BiH su precizirali da je od svih evidentiranih lažnih kovanica u čak 94 odsto slučajeva riječ o onoj od jedne KM.

–  Kada je riječ o krivotvorenim novčanicama tokom ove godine najviše je registrirano krivotvorina u apoenu 100 KM (39 odsto), 20 KM (28 odsto) i 50 KM (27 odsto) – rekli su u Centralnoj banci BiH.

U ovoj instituciji ističu da, od svih falisifikata koji se zatiču u BiH, prednjači domaća valuta. Od stranih valuta najviše su krivotvoreni evri i dolari, ali u većim apoenima.

Oni koji s novcem tokom posla  najviše rade kažu da paze čime im plaćaju robe i usluge.

– Ako se dešava da neko plaća falsifikovanim novcem, onda je to najprije u noćnim klubovima, gdje konobari nemaju vremena da provjeravaju. U dnevnim ugostiteljskim lokalima to je svedeno na minimum – izjavio je predsjednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u RS Željko Tatić.

On dodaje da ljudi koji su dugo u ugostiteljskom poslu lako prepoznaju lažne novčanice, ali i kako su u brzoj naplati mogući propusti kod onih koji rade noću, kao što su restorani brze hrane.

Sa krivotvorenim novcem se, kako ističe, posljednjih godinu i po nije susretao član Asocijacije  samostalnih trgovina regije Banjaluka Neđo Mušić koji je izjavio da lažnih novčanica u opticaju danas ima manje nego, recimo, prije pet godina. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*