Otvorena i posljednja obnovljena džamija u Kotor Varošu

Sofi Mehmed-pašina džamija otvorena je danas u kotorvaroškom naselju Kotor, a veliki broj vjernika i gostiju iz dijaspore i drugih gradova u BiH nakon svečanosti je klanjao podne namaz koji je predvodio bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali potpredsjednik RS Ramiz Salkić, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Salko Bukvarević, predstavnici Muftijstva banjalučkog i izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Nusret Abdibegović.

– Danas sam svjedočio velikoj žrtvi, spremnosti i odlučnosti Bošnjaka Kotor Varoša i džemata Kotora da se vrate na svoja ognjišta i zgarišta, da podignu svoje domove i da obnove svoje vjerske objekte. Danas smo svjedočili njihovom ponosu i usponu i nadam se da se to više nikada nikome neće ponoviti – rekao je Abdibegović.

Prema njegovim riječima svjedočio je i da je multikulturalnost koja je poznata i prepoznatljiva u ambijetnu života u BiH moguća.

– Ko god sumnja neka dođe u Kotor Varoš. Mi želimo tako graditi BiH sa svima i da nam svima bude lijepo, jer je BiH lijepa – rekao je Abdibegović.

Muftija banjalučki Osman Kozlić izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja džamije, ali i gostiju koji su došli na svečanost.

– Kada se ovako radujemo, kada otvaramo vrata džamije, Božije kuće, to prije svega znači da otvaramo svoja srca i da shvatimo da smo mi jedni drugima potrebni i u ovom gradu, entitetu, državi moramo biti naslonjeni jedni na druge i pomagati jedni drugima. Posebno mi je drago što su današnjoj svečanosti prisustvovali predstvnici pravoslavne i katoličke crkve u ovoj opštini i predstavnici opštine Kotor Varoš. Raduje me što čujem da se saradnja unapređuje i što u materijalnom smislu svi stanovnici ovog grada imaju priliku da koliko toliko pristojno rade i zarade sebi za porodični život. Ovo je jedan lijep dan, posebno kada imamo u vidu da je ovo posljednja obnovljena džamija, da više nemamo takvih problema i da se možemo okrenuti izgradnji našeg džemata, a to podrazumjeva izgradnju naših međusobnih odnosa i boljeg života – rekao je Kozlić.

Osim otvaranja džamije, otkriveno je šehidsko turbe za 64 ubijenih u periodu od 1992. do 1995. godine. Imam džemata Kotor Miralem Avdić rekao je da su u šehidskom kompleksu ukopani posmrtni ostaci 44 osobe.

– Za 13 se još traga i nikada im kosti nismo našli, a nadam se da ćemo u budućnosti to uspjeti uraditi i smiriti njihove kosti u zemlji kako bi našli svoj smiraj ako Bog da – kazao je Avdić.

Lokacija Sofi Mehmed-pašine džamije izrađene prije 1604. godine je mjenjana kroz istoriju pošto je Kotor bio grad. Nekada se nalazila na vrh Kotora o čemu svjedoče zidine starog grada. Na današnjoj lokaciji otvorena je 1972. godine, a 20 godina kasnije je zapaljena, a zatim i srušena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*