Otkaze u školama u Kotor Varošu, Kneževu i Čelincu spriječila preraspodjela

Broj učenika u osnovnim i srednjim školama u RS iz godine u godinu se smanjuje čega je ovih dana u fokusu preraspodjela prosvjetnih radnika da bi bila izbjegnuta pojava tehnološkog viška, a taj proces bio je neminovan i u Kotor Varošu, Kneževu i Čelincu.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka Miroslav Popržen istakao je da u ovoj regiji zahvaljujući preraspodjeli neće biti problema sa tehnološkim viškom.

– Zakon je to precizno opisao i mi to tako i radimo. Banjalučki aktiv je sa opštinama Kotor Varoš, Čelinac i Kneževo izvršio preraspodjelu i mi nećemo imati tehnološkog viška. Tamo gdje se smanjuje broj odjeljenja, tu su veći problemi, a kada je riječ o banjalučkoj regiji, tu nije došlo do značajnijeg smanjenja – navodi Popržen.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da se smanjenje broja učenika odražava na normu prosvjetnih radnika, ali da očekuju da tamo gdje bude ustanovljen višak dođe do raspodjele zaposlenih u drugim školama na nivou aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

– U julu je svim osnovnim i srednjim školama upućen dopis kojim se skreće pažnja direktorima obrazovnih ustanova na to važno pitanje. Direktori škola su obavezni, prije raspisivanja konkursa za popunu upražnjenog radnog mjesta za radnike, da rasporede na to mjesto nastavnika koji je ostao bez norme ili ima nepunu normu časova. Propisano je i da aktiv direktora škola razmjenjuje informacije o raspoloživim i potrebnim nastavnicima sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa područja jedinice lokalne samouprave na kojoj se škola nalazi radi njihovog raspoređivanja – istakli su u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Predsjednik Sindikata nauke, obrazovanja i kulture RS Dragan Gnjatić rekao je da je osnovna tema ovih dana mogućnost pojave tehnološkog viška i djelimičnog tehnološkog viška u školama.

– Direktori u ovom trenutku moraju biti na visini zadatka, da poštuju propise i da časove koje imaju prikažu realno, te da povedu računa o toj situaciji i preraspodjele radnike na najbolji način – kazao je Gnjatić i dodao da neki prosvjetni radnici strahuju da bi mogli postati tehnološki višak zbog sve manjeg broja učenika. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*