Osoblje Doma zdravlja Kotor Varoš edukovano za japansku terapiju

Osoblje Centra za fizikalnu rehabilitaciju u zajednici Doma zdravlja “Sveti Pantelejmon” Kotor Varoš uspješno je prošlo edukaciju za primjenu manualne japanske terapije – Yumeiho.

Edukaciju je sproveo instruktor Yumeiho terapije Zdravko Lončarević, a prošli su je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacijie – akupunkturolog dr Anita Topalović, diplomirani fizioterapeuti Tanja Đekanović i Slobodan Đurić i fizioterapeutski tehničar Dušan Đurić. Tim iz Kotor Varoša je među prvima u BiH koji je edukovan za primjenu Yumeiho terapije.

Yumeiho je kombinacija drevnih terapija Šaolinske masaže, hiropraktike, akupresure, Tai masaže, Tui Na, savremenih dostignuća zapadne hiropraktike, limfne drenaže i refleksologije. Ova terapija predstavlja savršen spoj drevnog istoka i savremenog zapada, odnosno tradicije i znanja.

Japanska riječ “yumeiho” označava prirodnu metodu samoizlječenja u kojoj su osnovno sredstvo za rad ruke terapeuta. Terapiju je 1978. godine kreirao japanski terapeut dr Masajuki Saionji. On je, nakon višegodišnjeg studiranja raznih tradicionalnih energetskih i fizikalnih isceliteljskih metoda u Japanu, Kini i drugim zemljama Dalekog istoka, odabrao tehnike koje je smatrao najboljima i kreirao novu strukturisanu metodu – Yumeiho terapiju.

Terapija je sačinjena od tri komponente koje se međusobno izmjenjuju i nadopunjuju. Prva sadrži metode gnječenja, a druga pritisaka. Njihova svrha je omekšavanje i opuštanje mekih tkiva, a potom slijedi treća komponenta, koja obuhvata metode namještanja koštano-zglobnih struktura. Yumeiho terapija se bazira na principu povratne sprege. Ukoliko se meka tkiva omekšaju i opuste, kosti i zglobovi se mogu lakše namjestiti u pravilan položaj. Važi i obrnuto, odnosno ako se koštano-zglobne strukture stave u pravilan i funkcionalan položaj tada se i mišići i tetive povlače iz zategnutog položaja – objasnila je za “Moj Kotor Varoš” dr Anita Topalović.

Yumeiho terapijom ponovo se uz pomoć osnovnih 100 zahvata uspostavlja simetrija tijela, ublažavaju ili uklanjaju bolovi u leđima i vratu, neki oblici glavobolje i bolovi povezani sa kičmenim stubom. Osim toga, pozitivno djeluje i na brojne druge tegobe koje nastaju kao posljedica poremećaja težišta tijela, od prekomjerne ili nedovoljne tjelesne težine do digestivnih, respiratornih i ginekoloških problema, bolesti srca i krvnih sudova.

Terapija predstavlja prevenciju za različite probleme lokomotornog sistema, dopuna je ortopediji i fizijatriji, a daje dobre rezultate i u sprečavanju bolova i deformiteta koštano-zglobnog sistema i unutrašnjih organa. U praksi se pokazala vrlo uspješnom u rješavanju mnogih tegoba kao što su diskopatija, skolioza, mialgija, spondiloza, asimetrija koštanog i mišićnog sistema, razlika u dužini nogu, menstrualne tegobe, konstipacija, dijareja, gojaznost, hipertenzija, hipotenzija, sterilitet, migrena, stres…

Yumeiho se kao službena terapija primjenjuje u Japanu, Kini, Rumuniji, Mađarskoj, Poljskoj, Rusiji, Kubi i drugim zemljama, a u regionu je zaživjela naprije u Srbiji 1990. i zatim 11 godina kasnije u Hrvatskoj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*