Osnovci iz Maslovara i Šipraga u misiji očuvanja srpskog jezika i ćirilice

Narodna biblioteka Kotor Varoš organizovala je povodom 21. februara – Međunarodnog dana maternjeg jezika edukativnu radionicu za osnovce iz Šipraga i Maslovara kako bi im ukazala na značaj očuvanja srpskog jezika i ćirilice.

Direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić kazala je da bar dva puta godišnje organizuju radionicu ili predavanje čija je tematika očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao osnovnog kulturnog identiteta našeg naroda.

– Narod koji izgubi svoj jezik i koji nema svoje knjige ne može se nazvati narodom, a upravo to nam prijeti zbog sve većeg korištenja i usvajanja stranih jezika u svakodnevnoj komunikaciji. To je najvidljivije kod mladih, kojima je sasvim normalno da koriste engleske umjesto srpskih riječi jer je to postao trend među njima – naglasila je Vasićeva.

Prema njenim riječima, čitavo društvo mora da se posveti ovom problemu a najveću odgovornost snosi obrazovni sistem, koji mu treba pristupiti sa velikom posvećenošću.

– Najbitnije je da svi kao društvo što prije shvatimo da nam je dužnost i da moramo da čuvamo svoj matrenji jezik, a tuđi da poštujemo – naglasila je Vasićeva.

Bibliotekar – pedagog iz Narodne i univerzitetske biblioteke RS Jelena Jokić kazala je da je radionica osmišljena tako da djeca na edukativan i kreativan način uče o srpskom jeziku.

– Djeca su kroz igru dopunila znanje o pravopisu i vrstama riječi kao i pravilnom izražavanju u srpskom jeziku. I pored sve većeg interesovanja za strane jezike, naš maternji jezik opstaje, jer čemu znanje stranog jezika ako svoj ne poznajemo – pojasnila je Jokićeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*