Opština Kotor Varoš slavi krsnu slavu

Protojerej stavrofor Boško Mandić uz sasluženje više sveštenika služio je svetu arhijeresku liturgiju u hramu Rođenja presvete Bogorodice povodom krsne slave opštine Kotor Varoš Svetog apostola Luke.

Liturgiji su prisustvovali vjernici i najviše rukovodstvo opštine Kotor Varoš prevođeno načelnikom Daliborom Vučanovićem i njegovim nasljednikom Zdenkom Sakanom.

Nakon liturgije obavljen je slavski obred i upriličen svečani ručak u restoranu Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” u Kotor Varoši, a domaćin zvanicama iz Kotor Varoša, susjednih opština i predstavnika republičkih institucija i ustanova bio je Vučanović.

– Zahvaljujem svima koji su došli da uveličaju naše slavlje, a posebno našim pobratimima i predstavnicima bratske opštine Paraćin. Krsnom slavom čuvamo našu tradiciju i običaje, a najvažnije je da slavimo u miru – rekao je Vučanović.

On je predao poštenje novoizabranom načelniku Sakanu.

– Pošto mu uskoro predajem i dužnost red je da mu predam i poštenje. Želim mu sreću u radu i da ne zaboravi našu slavu – istakao je Vučanović.

Sakan je zahvalio na poštenju, ukazanom povjerenju i lijepim željama i uz zdravicu gostima istakao da će opština nastaviti da slavi slavu kako običaji nalažu.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Svetog apostola Luku kao osnivača ikonopisa, a u narodu se današnji praznik naziva Lučindan. Sveti apostol Luka se slavi kao zaštitnik medicine i bolesnika. Poznato je da je liječio besplatno, a veruje se i da njegove mošti imaju iscjeliteljsku moć.

Portal “Moj Kotor Varoš” opštini Kotor Varoš i svim vjernicima čestita krsnu slavu.

slava-kotor-varos5

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*