Opština i Folklorni ansambl “Kotor Varoš” u klinču zbog preseljenja

Folklorni ansambl “Kotor Varoš” dobio je obavještenje od opštinskih vlasti da do 1. septembra mora napustiti prostoriju koju koristi u objektu Centra za kulturu, sport i informisanje, ali je problem nastao što im je neprihvatljiva alternativa koja im je ponuđena u sportskoj dvorani gdje, kako tvrde, ne mogu nastaviti sa normalnim radom.

U opštini Kotor Varoš ističu da je premještaj Folklornog ansambla neophodan jer će u prostoriju koju je koristio biti premještena opštinska arhiva iz zgrade pored sjedišta opštinske uprave koja bi trebalo da bude srušena.

Predsjednica Folklornog ansambla “Kotor Varoš” Sanela Popović kaže za “Moj Kotor Varoš” da je problem što prostorije koje su im ponuđene u sportskoj dvorani ne odgovaraju njihovim potrebama i što su u adaptaciju one koju sada koriste uložili značajan iznos novca i vlastiti rad.

– Prostoriju koristimo već pet godina i za to vrijeme smo je doveli u red. Kroz projekte i zalaganje članova Folklornog ansambla urađena je unutrašnja i vanjska stolarija, osvjetljenje, na jednu stranu zida postavljena ogledala, okrečeni zidovi i uneseni ormari u koje je smještena nošnja. Uloženo je 4.000-5.000 KM. Tačno je da je uloženo u tuđe, ali ne s namjerom da kada sve sredimo izađemo odatle. Ne želimo prihvatiti da nas neko u nekoliko dana izbaci iz prostorije u koju smo ulagali u prostoriju gdje nemamo uslove za rad – istakla je Popovićeva.

Ona je istakla da je problem što im je prije dva dana rečeno da do 1. septembra moraju napustiti prostoriju.

– Naš ansambl je trenutno u periodu kada češće obavlja probe jer je polovinom septembra planiran odlazak u Grčku gdje ćemo predstavljati našu opštinu. Ponuđen nam je prelazak u prostoriju sportske dvorane, ali ona nije uslovna za naš rad. Imamo nekoliko grupa koje treba rasporediti u nekoliko termina, a dijeljenjem prostorije sa još nekoliko korisnika naš rad nije moguć. Nama treba i mjesto gdje možemo ostaviti nošnje koje nisu jeftine. Naš prijedlog je bio da nam omoguće korišćenje kino-sale, ali nismo dobili odgovor – kaže Popovićeva i dodaje da su otvoreni za razgovor kako bi bilo pronađeno adekvatno rješenje.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan rekao je za MKV da je u javnosti stvorena pogrešna slika da opština izbacuje Folklorni ansambl iz prostorije.

– Skupština opštine je donijela odluku da do oktobra bude riješen status knjižare u objektu pored zgrade opštine u kojem se nalazi opštinska arhiva i koji bi trebalo da bude srušen. Na osnovu te odluke opštinska arhiva mora biti izmještena za šta nam je potrebno oko mjesec. Kao načelnik sam zadužen za izvršenje te odluke i tom poslu sam pristupio u saradnji sa Centrom za kulturu, sport i informisanje koji raspolaže jedinim adekvatnim prostorijama za smještanje arhive. Još prije dva mjeseca je Folklorni ansambl obaviješten da mora napustiti pomenutu prostoriju i ponuđena im je alternativa u sportskoj dvorani. Problem je što tu prostoriju nisu ni pogledali, a rekli su da im ne odgovara i da ne prihvataju naš prijedlog – rekao je Sakan.

On je istakao da je direktor Centra za kulturu, sport i informisanje Dragan Zeljković zadužen da sa predstavnicima Folklornog ansambla obiđe prostorije u sportskoj dvorani i pokaže im i dodatnu prostoriju koja bi im bila stavljena na raspolaganje.

– Opština nema ništa protiv Folklornog ansambla. Naprotiv, kad god smo mogli podržali smo njihov rad kao što sam i nedavno odobrio pomoć da otputuju na festival u Grčku. Jednostavno želimo da krenemo sa rušenjem starih objekata koji su ruglo grada i zato je neophodno preseljenje arhive i Folklornog ansambla – dodao je Sakan.

U Folklornom ansamblu “Kotor Varoš” se nadaju da će ovaj problem biti riješen i da će igrom i pjesmom i dalje predstavljati naš grad i odlaskom u Grčku pokazati da vrijedi njihov rad.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*