Odbornici odlučuju o zaduženju Kotor Varoša sa pet miliona KM i izgradnji nove zgrade opštine

Odbornici Skupštine opštine Kotor Varoš razmatraće danas donošenje odluke o dugoročnom zaduženju putem emisije opštinskih obveznica u iznosu od pet miliona KM.

U prijedlogu odluke koja će se naći pred odbornicima navedeno je da bi novac koji će biti dobijen zaduživanjem bio iskorišten za prijevremeni otkup neotplaćenog dijela obveznica iz prve emisije u iznosu od 2,34 miliona KM. Preostalih 2,66 miliona maraka bi bilo iskorišteno za finansiranje kapitalne investicije, odnosno izgradnju nove zgrade lokalne uprave.

U predloženoj odluci navedeno je da bi kamata bila do 4,4 odsto, a rok otplate deset godina uz trogidišnji grejs period. U toku grejs perioda bio bi isplaćivan samo polugodišnji iznos kamate, a poslije njegovog isteka glavnica i kamata bi bili otplaćivsni u jednakim polugodišnjim ratama.
Ukoliko odbornici podrže ovu odluku načelnik opštine Kotor Varoš biće ovlašten da Ministarstvu finansija RS podnese zahtjev za dobijanje odobrenja za zaduženje opštine emisijom obveznica.

Načelnik opštine Zdenko Sakan izjavio je ranije za “Moj Kotor Varoš” da na ovaj način žele da rasterete budžet i omoguće realizaciju investicija.

– Dug na osnovu prve emisije obveznica obavljene 2010. godine predstavlja ogroman teret za budžet s obzirom na to da je godišnja skoro 800.000 KM. U ovom mandatu opštinske vlasti smo već otplatili 1,2 miliona KM naslijeđenog duga i zbog toga smo bili prinuđeni da ograničimo kapitalne investicije. Novo zaduženje će donijeti neophodno rasterećenje budžeta i otvoriti prostor za veće investicije – rekao je Sakan.

Opština Kotor Varoš uplatila je u januaru ove godine posljednju ratu duga na osnovu emisije obveznica u iznosu od 398.368,51 KM. Preostalo je da bude isplaćeno još pet polugodišnjih rata u identičnom iznosu, odnosno 1,99 miliona KM. Nova rata dospijela je 10. juna, a prema važećem planu otplate kompletan dug bi trebalo da bude otplaćen u junu 2020. godine.

Prva javna ponuda obveznica opštine Kotor Varoš realizovana je 26. maja 2010. godine u mandatu načelnika Nedeljka Kneževića kada se opština zadužila 4,5 miliona KM. Fiksna kamatna stopa je šest odsto godišnje na preostali iznos duga, a rok dospijeća obveznica je definisan na deset godina uz trogodišnji grejs period. Opština Kotor Varoš je grejs period iskoristila u prve tri godine poslije emisije obveznica i u tom periodu svakih šest mjeseci plaćala je samo kamatu u iznosu od 135.000 KM.

Opština Kotor Varoš emitovala je obveznice radi finansiranja dijela kapitalnih investicija za šta je bilo namijenjeno najviše tri miliona, dok je do milion i po KM bilo predviđeno za prevazilaženje problema finansiranja prenesenih obaveza iz ranijeg perioda, koje su bile izuzetno nepovoljne po likvidnost opštine.

Na osnovu prvog zaduženja putem emisije obveznica u iznosu od 4,50 miliona opština Kotor Varoš će platiti 1,89 miliona maraka kamate čime će ukupni troškovi ovog zaduženja iznositi 6,39 miliona KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*