Odbačena optužnica za zločine u Kotor Varošu, najavljena nova

Sud BiH odbio je optužnicu Tužilastva BiH koja je 23. decembra 2019. godine podnesena protiv Ljubana Ećima zbog ratnih zločina na području opštine Kotor Varoš, objavila je Advokatska kancelarija Dragan Stupar i Aleksandar Čorni.

Tužilaštvo BiH saopštilo je poslije te odluke da će ponovo Sudu BiH uputiti optužnicu protiv Ećima.

– Tužilaštvo je, nakon što je Sud BiH odbacio optužnicu protiv Ećima za ratne zločine nad Bošnjacima, uputilo pojašnjenje u vezi proceduralnih radnji. Odluka o potvrđivanju ili odbijanju optužnice je procesna radnja Suda BiH, koju Tužilaštvo ne može komentarisati – navedeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH tereti Ećima da je tokom proteklog rata na području opštine Kotor Varoš počinio zločin protiv čovječnosti nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Ećima optužnica tereti da je u periodu od juna 1992. do sredine 1994. godine počinio ratni zločin u svojstvu zamjenika i komandanta Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banjaluka.

Optužnicom su obuhvaćeni zločini u Kotor Varošu, te mjestima Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanifići, a odnose se na ubistvo više desetina žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila i uništavanje i paljenje 15 džamija i osam crkava.

Tužilac Tužilaštva BiH Mersudin Pružan predložio je uz optužnicu pozivanje 261 svjedoka i oko 1.450 materijalnih dokaza, kao i zapisnik o ispitivanju osumnjičenog, koje je u prisustvu njegovog advokata organizovano 26. juna 2019. godine u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, jer se Ećim nalazi u bjekstvu i nedostupan je pravosudnim organima BiH. Tužilaštvo BiH je navelo da je sačinjen i zapisnik Višeg suda u Beogradu o ispitivanju osumnjičenog, koji je dostavljen Sudu BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*