Obustavljena istraga protiv Sakana

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka obustavilo je istragu protiv starješine kotorvaroškog Vatrogasnog društva Nedeljka Sakana, navodeći da nema dovoljno dokaza da je zloupotrijebio službeni položaj i ovlašćenja.

Policijska stanica Kotor Varoš podnijela je izvještaj banjalučkom Okružnom javnom tužilaštvu protiv Sakana zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja i falsifikovanjem isprava pričinio štetu Vatrogasnom društvu od 20.000 KM.

Istraga je otvorena 2017. godine na osnovu prijave koju su protiv Sakana podnijeli radnici Vatrogasnog društva Petko Božičković, Radojko Keverović i Ljubo Popović. U prijavi je tada navedeno da je Sakan prodao vatrogasni kamion bez ikakve zakonske procedure, da popravlja svoja vozila i nabavlja namještaj za kuću na račun Vatrogasnog društva i da u rezervoare vatrogasnih vozila toči male količine goriva, dok sebe i svoje prijatelje časti većim količinama goriva.

Sakan je protiv njih tada pokrenuo disciplinski postupak i iako su propusti za koje ih je tada teretio nastali u julu, već od juna 2017. godine počeo im je umanjivati plate za 20. odsto. On je Božičkovića i Keverovića optužio da nisu bili na radnom mjestu za vrijeme požara na staroj gradskoj deponiji, a Popovića da ga je napao, iako je kotorvaroška policija prijavila upravo Sakana zbog napada na Popovića. Epilog problema između Sakana i trojice vatrogasaca bila je odluka da oni budu prebačeni za dimnjačare, a kada su odbili da potpišu ugovore o radu, Sakan im je uručio otkaze. Oni su ga zbog toga tužili i u toku je sudski proces. 

Iako spor između njih traju od polovine 2017. godine, banjalučko Okružno tužilaštvo je tek početkom ove godine donijelo odluku u vezi krivičnog predmeta protiv Sakana.

– Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je 30. januara donijelo tužilačku odluku o obustavi istrage protiv Nedeljka Sakana iz Kotor Varoša, zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, jer nema dovoljno dokaza da je osumnjičeni učinio krivično djelo – naveli su u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Bivši radnici kotorvaroškog Vatrogasnog društva ne kriju ogorčenje zbog takve odluke tužilaštva i kažu da neće odustati od borbe za istinu.

– Ostali smo bez posla, jedan kolega i ja smo se i razboljeli u međuvremenu. Rekao sam u tužilaštvu da je Sakan ukrao 150.000 KM, a oni me nisu ni upitali za to, šta i kako, onda je sve jasno kako je ta istraga vođena. Tražili su svjedoke koji su mjenjali izjave, samo da bi imali razloga da obustave istragu – rekao je Božičković.

Sakan je rekao da poštuje sudstvo i pravosuđe i njihove odluke.

– Istina je isplivala na vidjelo – poručio je Sakan.

Sakan je za starješinu Vatrogasnog društva Kotor Varoš imenovan krajem 2014. godine kao kadar PDP-a. (Glas Srpske) 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*