OBRT: Lovac ubio divlju svinju nakon što je napala i povrijedila ženu

Mladen Kalamanda, protiv kojeg je otvorena istraga zbog sumnje da je nezakonito odstrijelio divlju svinju, učinio je to nakon što je ranjena divlja životinja napala i povrijedila ženu u njegovom komšiluku.

Centar javne bezbjednosti Banjaluka saopštio je u četvrtak da je Kalamanda prijavljen policiji zbog sumnje za nezakonit lov divlje svinje u mjestu Orahova i da je to učinio lovočuvar, koji je pronašao odstrijeljenu divlju svinju, te da su poslije ispitivanja, na osnovu naredbe Osnovnog suda u Banjaluci, od njega oduzete dvije lovačke puške sa municijom. Iz policije su najavili da će protiv Kalamande biti podnesen izvještaj nadležnom tužilaštvu za počinjeno krivično djelo nezakonit lov.

U priči koja je stigla do policije i tužilaštva došlo je, međutim, do potpunog obrta, a sagovornici MKV ističu da Kalamanda nije učinio ništa nezakonito, već da je naprotiv zaustavio ranjenu zvijer, koja je stigla u selo.

Predsjednik Lovačkog udruženja “Uzlomac” Nedeljko Glamočak kaže za MKV da u ovom slučaju nema krivične odgovornosti i da je Kalamanda nevin.

– Kalamanda je član lovačke grupe iz Šipraga i kada su mještani zatražili njegovu pomoć, on je obavijestio udruženje i tražio dozvolu da uđe u kotorvaroško lovište i odstrijeli ranjenu divlju svinju. To je bio ispravan potez jer je prijetila opasnost od ranjene divlje svinje, što se i potvrdilo kada je napala jednu ženu. Odstrijeljenu divlju svinju je predao lovočuvaru i sve dalje je obavljeno po proceduri. Kalamanda ne snosi nikakvu odgovornost, jer je uz našu saglasnost odstrijelio opasnu divlju svinju – ustvrdio je Glamočak.

Kalamanda je za MKV opisao kako se sve odigralo.

– Bio sam u kući kada sam dobio poziv od komšije iz Duboke da je divlja svinja napala i povrijedila ženu. Otišao sam kući, uzeo pušku i obavijestio lovačko udruženje. Kad sam stigao vidio sam divlju svinju oko koje su bili psi. Predstavljala je ogromnu opasnost i nisam imao drugog izbora nego da je ustrijelim – rekao je Kalamanda i dodao da je ustrijeljenu divlju svinju predao lovočuvaru.

 

1 Comment

  1. Ista pitanja i na OBRT u priči o krivolovu! Da li je Mladen Kalamanda sam bio u krivolovu? Da nije s njim bio i policajac Šahdo Fifić iz Kotora? Da nije Fifićev lovački pas posavac spasao ženu u Srpskoj Dubokoj koju je napala divlja svinja koju je ranio Kalamanda? Ko je kasnije dokrajčio tu divlju svinju? Da li je Burča lovočuvar na licu mjesta vidio i prepoznao Fifićevog lovačkog kera? Da li je taj lovački ker lutao po Srpskoj Dubokoj i kako je zalutao u Srpsku Duboku, ako ga Fifić drži na lancu kod svoje kuće u Kotor Varošu ili je Fifić krivolovio zajedno sa Kalamandom, pa se sakrio kako se ne bi saznalo da je i on bio u krivolovu? Da li je Fifić taj dan imao slobodan dan u policijskoj stanici Obilićevo u kojoj je na službi? Ima tu još otvorenih pitanja…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*