Obnovljeno spomen-vrelo prvom banu Vrbaske banovine ne na međi Kotor Varoša i Čelinca

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” i Narodna biblioteka “Ivo Andrić” iz Čelinca i Parohija Popovac danas su obilježili 100 godina od oslobođenja BiH od Austrougarske i ujedinjenja sa Srbijom.

Tim povodom služena je liturgija u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Popovcu kod Čelinca, nakon čega je u Lipovcu osveštano obnovljeno Spomen-vrelo prvom banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljeviću.

– Vrelo bana Milosavljevića prvi put je osveštano na Mitrovdan 1930. godine, tačno na prvu godišnjicu njegovog upravljanja banovinom i ovo je jedan od najstarijih kulturno-istorijskih spomenika u čelinačkom kraju i ujedno prvo poznato priznanje ovom velikom graditelju – rekao je paroh popovački protonamjesnik Borko Đurđević.

U crkvenoj sali u Popovcu održana je svečana akademija o temi “Kultura sjećanja i doprinos Čelinčana u borbi za oslobođenje i ujedinjenje”. 

Predsjednik Odbora “Prosvjete” Čelinac Borislav Maksimović je u podsjetio prisutne na znamenite Čelinčane koji su radeći časno svoj posao doprinosili razvoju, boljem životu i slobodi ovog kraja.

– Uzalud jednom narodu pobjede u ratu ako državu u miru ne jača razvojem institucija, privrede, kulture, duhovnosti i drugih oblasti. To je na svojoj koži i kroz vlastitu istoriju srpski narod veoma dobro iskusio – istakao je Maksimović i poručio da je više desetina Čelinčana dobrovoljno učestvovalo na Solunskom frontu.

Književnik Momčilo Spasojević je govorio o značaju čelinačkih institucija kulture.

– Sve ono što je na viševjekovnoj nizbrdici vremena bilo od nekog značaja, kao i ličnosti koje je nezasluženo prekrio zaborav, a i ono što se događa i što potvrđuje ljepotu i stabilnost života danas, predmet je pažnje i afirmacije u okvirima ovih institucije – rekao je Spasojević i dodao da zhvaljujući njima čelinačka javnost zna za mnoge ljude iz prošlosti koji iza sebe imaju djela kojima se možemo ponositi. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*