Obilježen Dan opštine Kotor Varoš, Zlatna povelja posthumno Aleksandru Saši Petroviću

Svečanom akademijom večeras je proslavljen 24. april – Dan opštine Kotor Varoš, koji je ustanovljen po datumu kada je kotorvaroška opština oslobođena od fašizma.

Najsvečaniji dio bila je dodjela opštinskih priznanja uspješnim pojedincima, privrednim subjektima, udruženjima, organizacijama i zaslužnim građanima.

Najviše opštinsko priznanje Zlatna povelja posthumno je dodijeljena najmlađem majoru Vojske RS Aleksandru Saši Petroviću, a načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan ga je uručio Petrovićevim kćerkama Uni i Sari.

– Veoma je teško govoriti poslije riječi koje je izgovarao moj otac. Cijenio je iskrenost i dobrotu i volio ljude koji su imali te osobine. Od svih nadimaka koje je nosio najviše je volio Kotorvarošanin. Porodica Petrović je bila i ostala ponosna na svog heroja – rekla je Una Petrović. 

Odlukom Skupštine opštine Kotor Varoš ove godine je dodijeljeno i posebno priznanje za izuzetan doprinos razvoju naše lokalne zajednice. Ono je uručeno bivšem ministru za izbjeglice i raseljena lica RS Davoru Čordašu kojem pripadaju najveće zasluge za održivi povratak Hrvata na području opštine Kotor Varoš, jer je u velikoj mjeri doprinio da budu sanirane kuće povratnika, asfaltirani putevi i riješeni drugi problemi kako bi bili stvoreni normalni uslovi za život. Dok je bio na čelu ministarstva u opštinu Kotor Varoš je uloženo više od dva miliona KM.

Dobitnici opštinskih zahvalnica su donedavna direktorica farmaceutske kompanije “Hemofarm” Biljana Marković, predsjednik Udruženja mladih “Heroj” Đorđe Bojić, trener Karate kluba “Ipon” Branko Petrović, projekt oficir u organizaciji CRS Goran Novković i humanista Dalibor Višić u čije ime je zahvalnicu primio predsjednik Lovačkog udruženja “Borčići” Šiprage Pane Gavrić.

Na akademiji su predstavljeni i rezultati opštinskog rukovodstva u periodu između dva Dana opštine i planovi za budućnost u cilju stvaranja boljih životnih uslova građana. Uz podršku viših nivoa vlasti, donatora i međunarodnih organizacija u opštini Kotor Varoš su ostvareni značajni rezultati, naročito kada je riječ o privrednom razvoju, rješavanju infrastrukturnih problema, realizacije projekata u gradu i u mjesnim zajednicama i povećanju zaposlenosti.

Načelnik opštine Zdenko Sakan rekao je da je Kotor Varoš otvoren za sve koji žele u njemu da investiraju, žive i rade.

– Nastojimo graditi budućnost u duhu bogate tradicije i uglednog industrijskog grada, a istovremeno odgovoriti svim zahtjevima modernog doba i potrebama građana. Uvjereni smo da to dobro radimo, a u pogledu prilagođavanja opštine izazovima budućnosti težište stavljamo na jačanje privrede i snage budžeta i rješavanje problema u našoj nadležnosti. Neprestano stvaramo bolji okvir za privredni razvoj i pružamo podršku zainteresovanim investitorima. Ovo opštinsko rukovodstvo ima jasnu razvojnu viziju, realno postavljene ostvarive ciljeve i konkretne zadatke, uklapajući se pri tom u budžetske okvire i mogućnosti – istakao je Sakan.

On je dodao da je ponosan na kotorvaroške privrednike, sportiste, učenike, studente, pojedince i organizacije, koji u ovim teškim vremenima postižu značajne rezultate i tako promovišu našu lokalnu zajednicu.

– U ime opštine Kotor Varoš zahvaljujem svima onima koji svakodnevno daju doprinos da Kotor Varoš postane bolji i da svi zajedno ozbiljno i odgovorno radimo za dobrobit naših građana. U to ime vama prisutnima i građanima opštine Kotor Varoš čestitam današnji praznik – rekao je Sakan.

Svečanosti su prisustvovali potpredsjednik RS Josip Jerković, predsjednik i počasni predsjednik PDP-a Branislav Borenović i Mladen Ivanić, delegacija bratske opštine Paraćin, prijateljske opštine Žabalj, direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima pokrajinske Vlade Vojvodine Duško Ćutilo, načelnici susjednih opština, dobitnici opštinskih priznanja, te predstavnici institucija, javnih preduzeća i ustanova, vjerskih zajednica, privrednog, društvenog, kulturnog i sportskog života.

Čestitke povodom Dana opštine Kotor Varoš uputili su predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, predsjedništvo Saveza opština i gradova RS, čelnici bratske opštine Herceg Novi, predsjednik SDS-a Vukota Govedarica, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i načelnik opštine Teslić Milan Miličević.

U kulturnom dijelu programa nastupili su Djevojački ansambl “Žubor”, Darijo Škorić na harmonici i braća Žderić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*