Obavezna zimska oprema, vozačima prijete kazne

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saopštilo je danas da je od sutra do 15. aprila 2020. godine obavezno posjedovanje zimske opreme za sva motorna vozila.

Putnička i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od tri i po tone i nemaju više od osam sjedišta moraju imati zimske pneumatike na sva četiri točka čija dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra.

Druga opcija su gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno četiri milimetra i u priboru lance koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi tri i po tone i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra.

U slučaju vožnje sa gumama sa ljetnim profilom dubina gazećeg sloja mora da iznosi minimalno četiri milimetra, a ova vrsta vozila moraju posjedovati i lance za snijeg i priručni alat – lopatu i vreću pijeska težine od 25 do 50 kilograma.

Za neposjedovanje zimske opreme, Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH predviđena je novčana kazna od 40 KM, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apelovalo je na građane da se pridržavaju propisa kojima je definisana obaveza upotrebe zimske opreme kako bi bezbjednost učesnika u saobraćaju bila na što višem nivou.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*