Novo povećanje penzija, penzioneri idu besplatno u banje

Premijer RS Radovan Višković najavio je danas vanredno povećanje penzija za jul od oko dva odsto, ističući da Vlada u sadašnjem i prošlom mandatu vodi maksimalnu brigu o penzionerima.

Višković je pojasnio da će vanredno povećanje julske penzije uslijediti na osnovu procjena Ministarstva finansija RS.

– Kad god priliv u budžetu bude rastao, mi ćemo ići sa povećanjem penzija – rekao je Višković tokom sjednice Skupštine Udruženja penzionera RS u Banji Vrućici kod Teslića.

On je podsjetio da je u januaru izvršeno redovno usklađivanje penzija koje su tada povećane za 2,17 odsto. Višković je naveo da su penzije u RS niže u odnosu na zemlje u regionu zbog toga što je u penzioni sistem prihvaćen veliki broj građana koji u određenim momentima nisu ni ispunjavali propisane uslove.

– Naša penzija za 40 godina radnog staža u prosjeku iznosi 550 KM, što je više od 60 odsto u odnosu na prosječnu platu. Međutim, naša ukupna prosječna penzija je 375 KM i ona je na nivou od 42,5 odsto prosječne plate. Mora se prihvatiti činjenica da, kada se uzme ukupan broj penzionera i njihove godine, penzioner u RS u prosjeku ima 29 godina radnog staža, dok je taj broj u svim evropskim državama iznad 40 – pojasnio je Višković.

On je najavio da RS prvi put u svoj sistem uvodi model po uzoru na Srbiju, prema kojem će direktor Fonda PIO napraviti pravilnik na osnovu kojeg će biti omogućeno banjsko liječenje penzionerima koji imaju zdravstvene probleme i mala primanja.

– Udruženje penzionera će slati prijedloge Fondu PIO, koji će raspolagati sredstvima koja će obezbijediti Vlada. Želimo da tako ovoj kategoriji penzionera omogućimo i tu vrstu pomoći – naglasio je Višković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*