Novi jelovnici stižu u vrtić, šta će djeca ubuduće jesti

Sve predškolske ustanove u RS dobiće smjernice i recepte za nove jelovnike po kojima će ubuduće mališanima pripremati najzdravije obroke.

Kuvari i vaspitači u vrtićima od sada moraju zaboraviti na slatkiše, grickalice, viršle i drugu nezdravu hranu. U obzir dolazi hrana iz organske proizvodnje poput povrća, mlijeka i žitarica, a svakog dana u jelovniku treba da bude nova voćka.

Recepti za kvalitetne obroke koji stižu na trpezu, rađeni su po standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Jelovnici sa zdravijim namirnicama biće kreirani po godišnjim dobima, pa će mališani uvijek dobijati svježe sezonsko voće i povrće i unositi neophodnu količinu bjelančevina i proteina. Njihova obavezna primjena propisana je pravilnikom o uslovima i načinima ishrane, njege, preventivno zdravstvene i socijalne zaštite djece, koji stupa na snagu za nekoliko dana.

U vrtiću “Larisa Šugić” Kotor Varoš, koji pohađaju 132 mališana, kažu da su ishrana i zdravlje djece u vrhu liste prioriteta.

– Ta dva faktora su veoma važna za njihovo zdravlje i predstavljaju jedan od osnova za pravilan rast i razvoj. Mi smo i do sada vodili računa da djeca dobijaju zdravu hranu u skladu sa preporukama stručnjaka, a sada ćemo jelovnik uskladiti sa standardima koje propisuje pravilnik – rekao je za MKV direktor vrtića “Larisa Šugić” Mladen Tepić.

On je istakao da su prioritete o kojima govori imali i vidu u ministarstvima prosvjete i kulturi i zdravlja i socijalne zaštite kao nosioci ovog projekta čiji je cilj da bude unificirana ishrana u vrtićima u cijeloj RS.

– Mi ćemo sa zadovoljstvom primjeniti pravilnik, ali će nam za to biti potrebna dodatni angažman u pripremi jelovnika i pomoć lokalne samouprave ukoliko ona bude iziskivala veća materijalna izdvajanja – kaže Tepić.

Nacionalni koordinator za hranu i ishranu RS dr Dragana Stoisavljević kaže da su izradom pravilnika željeli da ujednače ishranu u svim javnim i privatnim vrtićima.

– To je urađeno jer smo nutritivnim analizama utvrdili da obroci u ovim ustanovama odstupaju u pogledu zasićenih masti i šećera u odnosu na preporuke – istakla je Stoisavljevićeva.

Prilikom planiranja ishrane u obzir će biti uzeti svi faktori – od uzrasta, fizičkih i psiho-fizičkih karakteristika, ritma života do dužine boravka djeteta u ustanovi. Na osnovu tih faktora djeci će biti određen broj obroka, raspoređenih u pravilnim vremenskim razmacima. Pripremljeni obroci moraće imati sve namirnice i hranljive materije neophodne za normalan rast i razvoj djeteta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*