Nova pravila za proslavu mature, nema više slavlja u kafanama i restoranima

Učenici osnovne škole ubuduće više neće slaviti maturu u ugostiteljskim objektima, već u prostorijama škola ili objektima u kojima su smještene kulturne ustanove i koje koriste sportske organizacije.

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić izjavila je da škola kao institucija ne može biti organizator male mature u ugostiteljskim objektima.

– Ne mogu škole voditi maloljetnike u ugostiteljske objekte kako bi učenici nakon završetka devetog razreda proslavili malu maturu. Za to postoji velika matura – rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, na taj način biće spriječeno da učenici koriste alkohol i duvan.

– Roditelji mogu samostalno organizovati proslavu za svoju djecu i van škole. To je njihova dobra volja, a što se tiče organizovane proslave u školama to smo definisali zakonskim odredbama – rekla je Trivićeva. 

Ona je podsjetila da su prošle godine usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju kojima je definisana proslava male mature.

– Definisano je da se proslava poslije završetka devetog razreda odvija u prostoru škole ili ako one nemaju dovoljno prostora u objektima kulturnih, omladinskih i sportskih ustanova – istakla je Trivićeva. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*