Niz zabrana i mjera uskoro bi mogao biti ukinut

Glavni koordinacioni tim ocijenio je danas da je trenutna epidemiološka situacija u RS stabilna i preporučio Republičkom štabu za vanredne situacije da nakon 27. aprila ukine pojedine mjere ograničenja i zabrane.

Glavni koordinacioni tim koji čine zvaničnici RS preporučio je Republičkom štabu za vanredne da omogući licima koja su navršila 65 godina i starijima izlazak iz svojih domova svakog radnog dana u periodu od 7.00 do 10.00 časova.

Preporučeno je i da uz posebne mjere bude dozvoljen rad šalter sala u lokalnim upravama, manjih po površini i manje rizičnih trgovinskih, zanatskih i uslužnih radnji, te subjekata za dostavu i šaltersku prodaju termički pripremljene hrane, pod posebnim mjerama i bez posluživanja na licu mjesta.

Glavni koordinacioni tim preporučio je da uz posebne mjere bude dozvoljen rad i prodavnicama namještaja, informatičke i telekomunikacijske opreme, te uslužnim radnjama kao što su auto perionice, vulkanizerske i automehaničarske radnje, perionice tepiha i hemijske čistionice.

Takođe, preporučeno je i da bude dozvoljen rad muzejima i bibliotekama od 7.00 do 19.00 časova bez organizacije promocija ili bilo kakvih javnih okupljanja i uz kontrolisan broj korisnika i poštivanje higijenskih mjera.

Glavni koordinacioni tim preporučio je Republičkom štabu za vanredne situacije da u skladu sa epidemiloškom situacijom kontinuirano obavještava javnost o planu i rasporedu ublažavanja i ostalih mjera nakon 27.aprila 2020. godine, kao i o rasporedu djelatnosti kojim će biti omogućen rad u narednom periodu.

Istaknuto je da će prije donošenja odluke o dozvoli rada za navedene djelatnosti, svima biti predočeno kako treba da organizuju rad u novonastaloj situaciji, uz obavezno i strogo poštivanje svih higijenskih mjera, kao što je obavezna dezinfekcija prostora, nošenje zaštitnih maski i rukavica, vizira, poštivanje fizičke distance od dva metra i drugo.

Glavni koordinacioni tim zahvalio je građanima na odgovornosti i disciplinovanom ponašanju i još jednom ih podsjetio da se strogo pridržavaju propisanih mjera s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona. Apelovano je i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*