Nema saglasnosti o najnižoj plati, poslodavci ljuti na sindikat

Sindikat traži da najniža plata ubuduće bude 417 maraka ili pola prosječne u RS, ali od Vlade za sada nisu dobili zeleno svjetlo, pa je prva runda pregovora na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta završena bez dogovora.

Ništa od onoga što je bilo na dnevnom redu nije usvojeno.

– Kad govorimo o najnižoj plati za korak smo se odmakli od prošle sjednice. Mi tražimo 50 odsto prosječne plate, a imamo stavove Vlade koji su se mogli čuti u javnosti kao socijalnog partnera. Poslodavci traže dodatne konsultacije tako da u ovom momentu ne mogu reći koji iznos je u opticaju – izjavila je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ministri su rano napustili sjednicu zbog ranije preuzetih obaveza, a poslodavci nisu htjeli da daju izjave, već su samo kratko poručili putem poruke: “Bez dodatnih objašnjenja”.

Poruke je slao i Milenko Savanović. Ministar piše da, dok je bio na sjednici, sve je bilo u redu. Gdje je zapelo ne zna ili neće da otkrije, a uz sve to načelni dogovor i jednih i drugih je da početkom decembra svi zajedno dogovore i potpišu opšti kolektivni ugovor. Ranka Mišić je skeptična. Iako danas ćute, sličnog stava bili su poslodavci u vladi, prije tri dana.

– Uvijek možemo pregovarati. Međutim, ukoliko imamo stavove kao što ima sindikat da smo kruti u nekim stvarima onda do dogovora neće doći – navodi Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Nastavak pregovora i sjednica ekonomsko socijalnog savjeta zakazana je za dva dana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*