Nebo iznad Kotor Varoša obojeno porukama mira

Baloni sa porukama mira poletjeli su danas iznad Kotor Varoši na kraju još jedne lijepe priča koju su kreirali mladi.

U okviru aktivnosti koje su učesnici USAID-ovog projekta “re:Generacija” održali u Prijedoru, Sanskom Mostu, Sarajevu, Brčkom, Zvorniku i Doboju, red je došao i na Kotor Varoš na čijim ulicama je održan zanimljiv performans.

Mladi ambasadori pomirenja su zaustavljali prolaznike i razgovarali sa njima o značaju pomirenja i zajedništva među narodima u BiH. Nakon kraće diskusije, ambasadori su građanima ponudili balone i zamolili ih da na njima napišu svoje poruke mira, a potom ih simbolično pustili da polete iznad njihovog grada. Stanovnici Kotor Varoši su sa zadovoljstvom prihvatili ovaj izazov, a poruke na šarenim balonima su im izmamile osmijeh na lice.

Ovo je jedan u nizu performansa koje učesnici projekta “re:Generacija” sprovode širom BiH. Njihov primarni cilj je da podižu svijest o značaju poštivanja i jednakosti među etničkim grupama, razbijaju predrasude i šire prijateljske odnose naročito među mlađim generacijama.

Istovremeno, mladi snimaju dokumentarni film o svojim aktivnostima, koji će krunisati projekat “re:Generacija” i objediniti sve priče i posjete nastale tokom njegovog trajanja, a premijera filma trebalo bi da bude upriličena krajem godine.

Ambasadori mira su razgovarali i sa načelnikom opštine Kotor Varoš Zdenkom sakanom o predrasudama i načinu njihovog prevazilaženja. Posjetili su i kotorvaroško Udruženje mladih “Heroj” sa čijim predstavnicima su razgovarali o trenutnim i budućim aktivnostima i mogućnostima za uspostavljanje saradnje.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*