Ne blijedi sećanje na herojstvo kotorvaroške brigade

Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja poginulim borcima u Kotor Varošu danas je obilježeno 29 godina od formiranja Prve lake kotorvaroške pješadijske brigade čijih je 109 pripadnika dalo život za odbranu RS. 

Parastos za poginule borce služio je protonamjesnik Damir Vrhovac, koji je rekao da je Prva laka kotorvaroška pješadijska brigada imala izuzetan značaj u sudbonosnim vremenima jer je zaštitila Srbe na ovom području i pomogla odbrani RS.

– Imena poginulih boraca zauvijek će ostati upisana u oltaru slobode da budu vječni putokaz i svijetao primjer pokoljenjima koja dolaze kako se ljubi sloboda i svoja rodna gruda – naglasio je Vrhovac.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović istakao je da su 305 pripadnika VRS poginulo iz Kotor Varoša, a oko 740 su teže ili lakše ranjena u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Okupljanjem i obilježavanjem važnih datuma uz parastos i polaganje vijenaca čuvamo uspomenu na drage ljude koji su zaslužni za sve što danas imamo – istakao je Savanović.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je rekao da nikada ne smiju biti zaboravljeni oni koji su ugradili sebe u kamen otadžbine i djelom zadužili nove generacije.

Vijence kod spomen-obilježja položile su delegacije boračkih organizacija Kotor Varoš i Čelinac i Opštine Kotor Varoš.

Nakon polaganja vijenac priređen je ručak u prostorijama opštinske Boračke organizacije. Naredna godišnjica će biti 30. i prijedlog prisutnih je bio da se obiđu svi spomenici borcina koji su poginuli pod zastavom Prve lake kotorvaroške brigade.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*