Nastava do polovine juna, ocjenjivanje još nije definisano

Ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić rekla je da će nastava za osnovce i srednjoškolce u ovoj školskoj godini najvjerovatnije trajati do sredine juna, a da će u roku od desetak dana biti definisana uputstva o ocjenjivanju učenika koji nastavu prate na daljinu.

– Naša obaveza je da precizno definišemo ocjenjivanje učenika i eventualno polaganje razrednog ispita. Odluke ćemo donositi u interesu učenika. Veoma je važno da svi završe ovu školsku godinu i da nova školska godina počne u septembru – kaže Trivićeva.

Govoreći o načinu ocjenjivanja, Trivićeva je podsjetila da su juče donesene uredbe sa zakonskom snagom kojima je propisano da se ocjena može zaključiti i na osnovu praćenja, ocjenjivanja i vrednovanja učenika prilikom izvođenja nastave na daljinu.

– Ukoliko je to u najboljem interesu učenika, ministar može da odluči o polaganju razrednog ispita za učenike koji su pohađali nastavu na daljinu. Uputstva o praćenju, vrednovanju i ocjenjivanju učenika prilikom izvođenja nastave na daljinu u osnovnom i srednjem obrazovanju donijećemo u roku od desetak dana na prijedlog Republičkog pedagoškog zavoda čiji stručni timovi već rade na definisanju ovih pitanja – rekla je Trivićeva.

Ona je ocijenila da RS ima odlične nastavnike koji su savladali brojne izazove da bi na što bolji i prijemčiviji način predstavili nastavne sadržaje učenicima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*