Najviše odbornika imaće PDP i SDS

Najviše odbornika u Skupštini opštine Kotor Varoš imaće PDP i SDS, koji se prema trenutnim kalkulacijama sami nalaze na pragu skupštinske većine.

Prema rezultatima koje je na osnovu obrađenih 85,29 odsto biračkih mjesta objavila Centralna izborna komisija BiH najviše glasova osvojio je PDP – 2.207       ili 23,12 odsto.

SDS je tek neznatno iza sa 2.125 glasoba, odnosno 22,27 odsto, a treća partija po snazi je SNSD za čiju listu je glasalo 1.512 birača ili 15,84 odsto.

U parlament ulazi i DNS kojem je povjerenje ukazalo 1.305 glasača ili 13,67 odsto i koalicija SDA/SBB sa osvojenih 719 glasova, odnosno 7,53 odsto.

Predstavnika u skupštinskim klupama imaće i SP čiju je odborničku listu podržalo 685 glasača ili 7,18 odsto, te koalicija “SRS – Srpska u sigurne ruke” koja je osvojila 613 glasova, odnosno 6,42 odsto.

Ispod praga za ulazak u Skupštinu opštine za sada su Hrvatska koalicija Kotor Varoš HDZ BiH – HNS BiH, Partija ujedinjenih penzionera i SDP.

izbori-odbornici

Iako se situacija još može mijenjati kada budu obrađena i ostala biračka mjesta i prebrojani iz inostranstva, trenutne kalkulacije govore da će PDP i SDS imati po šest odbornika.

Dva mandata manje imaće SNSD, dok će DNS po svemu sudeći imati tri odbornika u opštinskom parlamentu. Koalicija SDA/SBB je trenutno na dva mandata, ali bi lako mogla doći i do trećeg s obzirom da se čekaju glasovi iz dijaspore.

Dva mandata ima i SP, a “SRS – Srpska u sigurne ruke” je za sada na jednom sigurnom i u nekim kombinacijama mogli da se domognu još jednog.

S obzirom da nisu stigli glasovi iz inostranstva Hrvatska koalicija bi trebala osvojiti jedan, a u najboljoj varijanti dva odbornička mandata.

Skupština opštine Kotor Varoš od ovog saziva imaće 27 odbornika, odnosno dva više u odnosu na prethodni. U sazivu koji je prošle sedmice održao posljednju sjednicu skupštinsku većinu činili su SDS, PDP i SDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*