Nada Župljanin: Testamenti više nisu u modi, sigurniji ugovor o doživotnom izdržavanju

Građani u RS se sve manje odlučuju na pisanje testamenata, a da je taj trend prisutan i u Kotor Varošu potvrdila je notar Nada Župljanin navodeći da oni više nisu u modi.

Advokati i notari kažu da veliki broj testamenata bude poništen na sudu, najčešće zbog povrede prava nužnih nasljednika, te da je to destimulisalo građane da ih sačinjavaju.

Župljaninova kaže da su testamenti izgubili svoje svojstvo i da više nisu u modi.

– Sve je manje ljudi zainteresovano za pisanje oporuke, svega pet ili šest ih je napisalo testament prošle godine. Sada više vlada interes za sklapanje ugovora o doživotnom izdržavanju, kojima se jedna strana obavezuje da će izdržavati drugu stranu, a ta strana daje svu ili dio imovine za uzvrat – navodi Župljaninova.

Zakon o nasljeđivanju RS propisao je da su nužni nasljednici djeca umrlog, njegovi usvojenici i njegov supružnik. Ostali potomci umrlog, ako prethodno navedenih nema, su njegovi roditelji i njegova braća i sestre. Nužni nasljednici imaju pravo na dio zaostavštine kojim ostavilac ne može raspolagati i koji se naziva nužni dio.

Notar Nenad Andrić iz Modriče kaže da su testamenti lako oborivi na sudu ako u njih nisu uključeni nužni nasljednici, odnosno najbliža rodbina.

– Često se dešava da putem testamenta bude ostavljena imovina daljem rođaku ili nekome s kim onaj ko je ostavlja nije u srodstvu, pa onda najbliža rodbina pobija na sudu taj dokument, tvrdeći da je povrijeđeno njihovo pravo na dio zaostavštine. Zbog toga veliki broj testamenata bude poništen. Znam to, jer sam radio i kao sudija. Zato se sve više sklapaju ugovori o doživotnom izdržavanju i porodica preminulog ih može pobijati na sudu jedino ukoliko nisu ispoštovani uslovi pod kojima su potpisani – objašnjava Andrić.

Predsjednik Advokatske komore RS Branislav Ristić takođe ističe da testamenti u velikom postotku budu opovrgnuti.

– Ako, na primjer, ostavilac testamentom cjelokupnu imovinu ostavi svojoj sestri, povređuje pravo svoje djece na nužni dio, jer prilikom pisanja nije uvažio zakonsko pravo nužnog nasljednika – kaže Ristić.

Predsjednice Notarske komore RS Slada Ivelić ističe da prilikom sačinjavanja testamenta notari praktikuju da budu prisutni i svjedoci, baš zbog toga što se često dešava da neko od nasljednika bude uskraćen i kasnije želi poništiti oporuku. Ona je istakla da je godišnji prosjek svega desetak testamenata po notarskoj kancelariji, kojih u RS ima 52. (Nezavisne novine)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*