Načelnici preživjeli glasanje, odbijen prijedlog za razrješenje

Četiri vršioca dužnosti načelnika odjeljenja u opštini Kotor Varoš ostaju i dalje na tim funkcijama jer je Skupština opštine danas odbila prijedlog načelnika opštine Zdenka Sakana da budu razriješeni.

Sakan je predložio da budu razriješeni načelnik Odjeljenja za finansije Dragana Petrušić (PDP), Odjeljenja za prostorno uređenje Boris Marković (PDP), Odjeljenja za društvene djelatnosti Nemanja Panić i Odjeljenja za privredu Predrag Tešić (SP).

Taj prijedlog je uslijedio kako bi bilo sprovedeno rješenje Upravne inspekcije Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, koja je utvrdila da načelnicima nedostaju adekvatne diplome, radno iskustvo ili položen stručni ispit, što su uslovi za rad u upravi. Zbog toga je naloženo da Skupštini opštine bude predloženo njihovo razrješenje i zaprijećeno prekršajnom prijavom ukoliko to ne bude učinjeno.

Dan prije sjednice bilo je izvjesno da će pomenuta četvorka biti razriješena, ali ne i kako će biti popunjena upražnjena mjesta, zbog čega je na sjednici i došlo do preokreta. Odbornici vladajuće koalicije koju čine SDS, PDP, SDA i SP nisu prihvatili Sakanov prijedlog za razrješenje jer on nije predložio imenovanje novih vršilaca dužnosti načelnika. Odbornici petog člana koalicije, DNS-a, nisu prisutni na sjednici Skupštine opštine. Za smjene su glasali odbornici opozicionih SNSD-a i Liste “SRS – Srpska u sigurne ruke”.

Pred Sakanom, međutim, i dalje ostaje zadatak da sproveden rješenje inspekcije i da vršioci dužnosti načelnika koji ne ispunjavaju uslove za te pozicije budu razriješeni.

MKV je juče objavio da su u PDP-u, DNS-u i SP-u danima na mukama kako da riješe problem. Najteži zadatak ima PDP koji mora da zamijeni dva načelnika, ali nema adekvatan kadar koji bi ponudio, a koji ispunjava tražene uslove. Zbog toga Sakan, koji je kadar PDP-a, o svemu sudeći nije ni predložio imenovanje novih vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja.

Jedini koji je prošao skener inspektora je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić iz SDS-a. Nakndano mu se pridružio i stranački kolega na čelu Odjeljenja za opštu upravu Slaven Momić, koji je nakon što je inspekcija utvrdila da ne ispunjava uslove položio stručni ispit i stekao pravo da ostane na funkciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*