Na pomolu smanjenje plate u “Elektrodistribuciji”

Radnici “Elektrodistribucije” Kotor Varoš mogli bi se suočiti sa smanjenjem plate nakon što je Vlada RS od uprave “Elektroprivrede RS” zatražila da što prije bude donesen novi kolektivni ugovor ili da prava za 8.500 radnika ovog javnog preduzeća budu regulisana pravilnikom kojim bi bila značajno redukovana.

Primanja zaposlenih u “Elektroprivredi RS”, kako navodi “Euroblic”, mogla bi biti smanjena već od sljedeće plate.

Zbog toga su direktori preduzeća koja posluju u sastavu “Elektroprivrede RS” ponudili sindikatima prijedlog novog posebnog kolektivnog ugovora koji podrazumijeva smanjenje minulog rada slično kao što je učinjeno kod budžetskih korisnika, regresa, zimnice i jubilarnih nagrada za 250 do 300 KM, te da budu manja davanja za prekovremeni rad.

U Sindikatu energetike izračunali su da bi to u prosjeku donijelo 10 do 15 odsto manja primanja radnika, a uprava “Elektroprivrede RS” da bi na taj način napravili uštedu od pet do šest miliona maraka.

Predsjednik radne grupe koja je u ime uprave “Elektroprivrede” pregovarala o kolektivnom ugovoru Drago Vujanić kaže da sindikat treba da razmotri taj prijedlog. Ukoliko dogovor ne bude postignut do početka februara preduzeće će vjerovatno usvojiti pravilnik o radu koji će propisati pomenuta smanjenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*