Mladi Kotorvarošani dobijaju novac za projekte, “Heroj” najuspješniji

Pet društveno korisnih projekata mladih u Kotor Varošu koje će finansirati Fondacija “Mozaik” odabrano je poslije šestodnevnog glasanja, a najviše uspjeha imali su članovi Udruženja mladih “Heroj” koji su zauzeli prva dva mjesta.

Najviše glasova dobio je projekat “Javna tribina mladih lidera” čiji je cilj da podstakne mlade da se uključuju u društvene procese kroz politički ili nevladin sektor, a njegovi autori su Aleksandar Lujić, Njegoš Novaković I Ognjen Knežević.

Drugi po broju glasova bio je projekat Đorđa Bojića, Mladena Đukića i Marka Đurića pod nazivom “Druga konvencija mladih u Kotor Varošu”. Cilj konvencije mladih je da okupi i prezentuje uspješne mlade Kotorvarošane i na taj način im pruži podršku I motiviše druge na uspjehe u svojim oblastima.

Treće mjesto zauzeo je projekat “Živi zdravo REcikliraj” kojim Danka Samardžija, Brankica Vasiljević i Đurđina Tepić žele da pokrenu edukaciju I ekološku akciju kako bi živjeli u čistom kraju.

“Bolja oprema, uspješniji rad” naziv je projekta čiji je cilj da bude nabavljena oprema koja bi obezbijedila više prakse za učenike Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” u Kotor Varošu. Idejni tvorci ovog projekta su Tamara Slavnić, Drago Slavnić i Barbara Drinić.

Sličnu tematiku ima i projekat “Bolja praksa, više preduzetnika” koji su osmislili Martina Petrušić, Muris Botić i Doris Bajraktarević. Oni planiraju uređenje školske učionice s ciljem obezbjeđenja bolje praktične nastave.

Predsjednik Udruženja mladih “Heroj” Đorđe Bojić rekao je da je ove godine bilo napeto kao nikada.

– Veliko hvala članovima naših timova, saradnicima i prijateljima jer su za naša dva projekta obezbijedili više od 850 glasova. Ekipe koje su svoje kampanje bazirale na blaćenju naših projekаta su valjda same shvatile da to nije pravi način. Svako ima svoju sferu interesovanja i u skladu sa tim i piše i realizuje projekte. Za prolaz je potreban veliki trud i rad prvenstveno na sebi, a zatim i odlično organizovan rad u ekipi, bez omalovažavanja ostalih učesnika u procesu – istakao je Bojić.

Ovi projekti pristigli su na poziv Omladinske banke Kotor Varoš za izbor društveno korisnih projekata mladih za 2020. godinu. Oni su dobili najviše glasova u konkurenciji deset projekata koji su ušli u završnu fazu.

Za društveno korisne projekte u Kotor Varošu obezbijeđeno je 7.500 KM, a maksimalni pojedinačni iznos za realizaciju je 1.500 KM. Uslov je, međutim, das u pojedinci, preduzeća, ustanove ili nevladine organizacije podržali projekat u robi, novcu ili uslugama u iznosu od 50 do 200 odsto iznosa traženog od Fondacije “Mozaik”. Projekti će biti realizovani u periodu od 1. maja do 1. avgusta 2020. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*