Mladi istraživači iz Kotor Varoša dio evropske manifestacije

Učenici Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Kotor Varoš treći put uzastopno učestvuju na manifestaciji “Evropska noć istraživača” koja je večeras otvorena u Domu omldine u Banjaluci.

Kotorvaroška škola učestvuje u takmičarskom dijelu sa tri projekta. Prvi je “Grom -bežični punjač za mobilni telefon” čiji su autori Srđan Maksimović, Nikola Kerezović i Igor Gavrić. Drugi projekat pripremili su Adrijana Milić, Andrea Borić i Nikolina Dukić, a zove se “Teslina djeca – Tesln generator”. Treći projekat je “Tandem za 5 – vakumiranje i upotreba truležnog drveta”, a realizuju ga Danilo Župljanin i Adam Jokanović.

Mentor učenika Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” je profesor Đorđe Smiljić uz pomoć profesora Jovice Mitrovića i Siniše Kalamande, a đacima je podršku dala i direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić.

“Evropsku noć istraživača” otvorio je ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, a njen cilj je promocija nauke i istraživačkog rada, te podizanje svijesti kod šire javnosti o uticaju naučnog istraživanja na svakodnevni život.

Rajčević je učesnicima poželio plodonosnu manifestaciju i da steknu nova znanja, podsjetivši da je Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo ove godine predvidjelo nekoliko projekata koji se odnose na nauku i istraživanje.

– Želimo da podstaknemo nauku i istraživanje, a “Evropska noć istraživača” ide u tom pravcu i zato mi je drago što smo pokrovitelji ove manifestacije. Kompletna priča u vezi sa reformom obrazovanja ide u pravcu većeg ulaganja u nauku i istraživanja i u pravcu naučnih grana koje Srpskoj mogu da donesu dodatnu ekonomsku korist – rekao je Rajčević.

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS pokrovitelj je ove tradicionalne naučne manifestacije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*