Mještani Vrbanjaca i Rastika blokirali put

Mještani Vrbanjaca i Rastika blokirali su juče od 7.30 do 13.30 časova u mjestu Donji Vrbanjci lokalni put zbog njegovog uništavanja tokom izvoza šume od strane Šumskog gazdinstva “Vrbanja”.

Jedan od predstavnika mještana sela Rastik Savo Tepić rekao je da je put odblokiran nakon što su dobili obećanje da će u četvrtak ujutro biti održan sastanak između nadležnih i predstavnika sela Vrbanjci i Rastik.

– Pokušaćemo s nadležnima napraviti dogovor, ali ako ne ispune naše zahtjeve i ne napravimo dogovor, ponovo će doći do blokade puta – rekao je Tepić.

On kaže da je taj put bio jedan od najboljih makadamskih puteva u regiji, jer su mještani sela svojim novcem finansirali nasipanje 1.200 kubnih metara mljevenog kamena tucanika. Mještani tvrde da su put uništili kamioni kojima se izvoze drva.

– Stanovnici sela Rastik iskopali su kanal dužine 3,5 kilometara, svake godine dva puta njih 50-60 čisti kanale i propuste da bi mogli doći do crkve, koju smo napravili prije dvije godine. Na bazi toga smo oživjeli selo, sastajali smo se tu četiri puta godišnje i dolazili su nam gosti iz drugih zemalja. Ranije su tim putem mogli ići autobusi, a sad ne može ni mali auto, ni džip, pa ni traktor. Put je unišen 100 odsto – tvrdi Tepić i dodaje da drugog rješenja nemaju nego da blokiraju lokalni put dok ne bude vraćen u prvobitno stanje.

Vršilac dužnosti direktora Šumskog gazdinstva “Vrbanja” Stana Kuzmić kaže da nije sigurna šta mještani u stvari hoće i da ima osjećaj da se radi više o političkoj stvari.

– Kad završimo posao, mi ćemo put dovesti u prvobitno stanje, odnosno biće onakav kao što je bio prije nego što smo ušli u eksploataciju šumskih sortimenata, ne bježimo od toga, tu nema ništa sporno – rekla je Kuzmićeva i dodala da je put trenutno u funkciji i da ga nasipaju kada dođe do oštećenja.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*