Mjesne zajednice važna karika za bolji život građana

Nova vizija mjesnih zajednica u BiH predstavljena je danas na sastanku načelnika opštine Kotor Varoš Zdenka Sakana i predstavnika kotorvaroških mjesnih zajednica i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP).

Sakan je istakao da je postojanje vizije u mjesnim zajednicama temelj za njihovo unapređenje.

– Bez postojanja vizije je teško odrediti pravac razvoja zajednice i definisati njenu budućnost. Mi ćemo u saradnji sa UNDP-om nastaviti jačati ulogu mjesnih zajednica na dobrobit njihovih građana – poručio je Sakan.

Na prezentaciji pod nazivom „Otvoreni dani mjesnih zajednica“ prezentovane su i izmjene statuta mjesnih zajednica i plan rada za 2019. godinu, a saslušana su i iskustva predstavnika mjesnih zajednica u realizaciji projekata i razgovarano o saradnji sa građanima, organizacijama civilnog društva i jedinicama lokalne samouprave.

“Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat vlada Švajcarske i Švedske. Za njegovo sprovođenje zadužen je UNDP u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave RS, Ministarstvom pravde FBiH, Vladom Brčko distrikta i entitetskim savezima opština i gradova.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*