Ministarstvo šalje inspekcijsku kontrolu u kotorvaroški vrtić

Ministarstvo prosvjete i kulture RS najavilo je da će naložiti inspekcijsku kontrolu u vrtiću “Larisa Šugić” u Kotor Varošu poslije ootužbi roditelja da je vaspitačica na neprimjeren način kaznila dvojicu petogodišnjaka.

– Zatražićemo potpunu informaciju o ovom događaju od rukovodstva vrtića i inspekcijsku kontrolu kako bi bilo utvrđeno šta se zaista dogodilo u ovoj predškolskoj ustanovi – istakli su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Roditelji su optužili vaspitačicu Slavicu Lujić da je natjerala dvojicu petogodišnjaka da goli čiste toalet nakon što su mokrili pored WC šolje. Dragan Đekanović, otac jednog od dječaka koji su kažnjeni, rekao je da su on i supruga za ovaj slučaj saznali kada im je sin po povratku kući ispričao na koji način su kažnjeni.

– Rekao je da su on i drugar mokrili pored WC šolje i da ih je vaspitačica skinula i natjerala da goli čiste što su uprljali. Da li su djeca to namjerno učinila ili je bilo slučajno, ne znam, ali nije u redu da golim rukama i bez odjeće čiste toalet. Mogli su da pokupe bakterije, ruke im nisu oprali nakon toga, niti obukli čistu odjeću. To je ponižavanje djece. Direktor vrtića i vaspitačica su na naš zahtjev da objasne opravdanost kazne u kojoj je naš sin bio, potvrdili priču mališana – kazao je Đekanović i dodao da ih o ovom događaju niko iz vrtića nije obavijestio dok za to nisu saznali od sina.

Vršilac dužnosti direktora vrtića Mladen Tepić saopštio je juče da će pokrenuti disciplinski postupak protiv vaspitačice, navodeći da je ona porekla navode o neprimjerenoj kazni i ponižavanju djece.
Provjere u vezi sa dešavanjima u vrtiću o kojima bruji cijeli region najavio je i načelnik Kotor Varoša Zdenko Sakan s obzirom da je opština osnivač ove ustanove.

– Čuo sam da u vrtiću ima problema, ali ne znam detalje. Detsljno ću se upoznati sa tim slučajem. Vrtić je vaspitna ustanova i mislim da ne bi trebalo pribjegavati takvim mjerama – rekao je Sakan.

Ombudsman za djecu Nada Grahovac osudila je ponašanje vaspitačice prema djeci.

– Neprihvatljivo je, neprimjereno i nedopustivo prema djeci u tom uzrastu odnositi se prema djeci na ovakav način – rekla je Grahovac.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*