Ministarstvo najavilo kazne i prijave, načelnik Sakan smjene

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS najavilo je da će posegnuti za kaznama zbog neizvršavanja naloga njihove Upravne inspekcije koja je utvrdila da pet vršilaca dužnosti načelnika opštinskih odjeljenja ne ispunjava uslove za te pozicije i vlasti u Kotor Varošu naredila da ih razriješi i imenuje nove koji zadovoljavaju kriterijume za rad u upravi propisane zakonom.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan predložio je juče razrješenje načenika Odjeljenja za finansije Dragane Petrušić (PDP), Odjeljenja za prostorno uređenje Borisa Markovića (PDP), Odjeljenja za društevene djelatnosti Njemanje Panića (DNS) i Odjeljenja za privredu Predraga Tešića (SP).

Sakan nije predložio razrješenje načelnika Odjeljenja za opštu upravu Slavena Momića (SDS) za kojeg je inspekcija takođe utvrdila da ne ispunjava uslove jer je on u međuvremenu otklonio nedostatke položivši stručni ispit. Skener inspekcije, koja je utvrdila da pet načelnika nema adekvatne diplome, radno iskustvo i stručni ispit, prošao je jedino načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Slobodan Gelić (SDS).

Skupština opštine je glasovima odbornika SDS-a, PDP-a, SDA i SP-a odbila taj prijedlog jer nisu predloženi novi načelnici. Odbornici petog člana koalicije, DNS, nisu prisustvovali sjednici. Ishodom glasanja su sporni načelnici ostali na funkciji, a nalog inspekcije nesproveden.

– Nijedna skupštinska odluka ne može biti iznad zakona. Zakon moraju svi poštovati. Kada vidimo izjašnjenje opštine Kotor Varoš koje će nam doći u pisanoj formi vidjećemo da li je nalog sproveden, a ukoliko utvrdimo da nije tada idemo sa krivičnim prijavama i novčanim kaznama jer se radi o svjesnom kršenju zakona – rekla je za RTRS ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Sakan kaže da će sam razriješiti sporne vršioce dužnosti načelnika odjeljenja.

– Imam namjeru da izvršim akt Upravne inspekcije u potpunosti. Sve procedure će biti sprovedene u skladu sa zakonom i poštovaćemo rokove o razrješenju četiri načelnika i imenovanju novih. Zašto Skupština opštine nije usvojila moj prijedlog za razrješenje i zašto nemamo prijedlog za imenovanje drugih ljudi na te pozicije je priča koju ostavljam za vrijeme poslije praznika – rekao je Sakan i dodao da će opština nastaviti normalno da funkcioniše i da odlukom skupštinske većine nije prekršen zakon.

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Goran Kušljić tvrdi da načelnik opštine ne može sam razriješiti načelnike odjeljenja.

– Njegov posao je da predloži Skupštini opštine razrješenja kao što je to i učinio na posljednjoj sjednici, ali je morao i da predloži nove načelnike. Skupština je bila dužna da razriješi sadašnje načelnike i imenuje druge ljude akako bi bio ispoštovan nalog Upravne inspekcije – rekao je Kušljić.

Načelnici su top tema i među odbornicima, a u opoziciji ističu da odluka skupštinske većine predstavlja nepoštivanje institucija RS.

– Ovo što su uradili je neviđena lakrdija. Nevjerovatno je da ne žele da ispoštuju nalog inspekcije i da se na ovakav način ponašaju prema institucijama RS. Apelujemo na institucije da ne dozvole da rješenje inspekcije ne bude sprovedeno. Mi smo tražili da dnevni red bude dopunjen i tačkom koja se odnosi na imenovanje novih načelnika jer je to zakonska obaveza – rekao je šef kluba odbornika SNSD-a Branko Ponorac i dodao da je došlo i do pucanja skupštinske većine.

Šef kluba odbornika Ujedinjene Srpske Slavko Đukić kaže da je neprincipijelna skupštinska većina djelovala konfuzno i bez adekvatnog rješenja.

– Pokazalo se da ovakva većina ne može funkcionisati. Odluka da ne smijene načelnike i ne postupe po nalogu inspekcije je neozbiljna i nezakonita. Posljedice će morati snositi onaj ko je odgovoran za izvršenje, a očekujemo i ponovnu reakciju nadležnog ministarstva – ističe Đukić.

Potpredsjednik Skupštine opštine i šef Kluba odbornika PDP-a Radenko Čupić kaže da stav parlamenta ni po čemu nije sporan.

– Radi se o vrsnim ljudima koji se izuzetno zalažu i rade svoj posao kvalitetno i to smo imali u vidu – istakao je Čupić.

1 Comment

  1. Mala je bara Kotor Varos koliko je krokodila u njoj. Radenko Cupo kao i ostali funkcioneri zaposlili svogu rodbinu, on sina, Mladen sestru, Krule zenu, Pucarevic sebe,,, To je u stvari pravo kotorvarosko cudo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*