“Merkator” se vraća u Kotor Varoš

“Merkator” se poslije tri godine vraća u Kotor Varoš jer je plan da preuzme kompletan maloprodajni trgovački lanac “Konzum” i veletrgovca “Velpro” u BiH.

“Konzum”, “Velpro” i “Merkator” posluju u sastavu posrnulog hrvatskog koncerna “Agrokora”. Kada je “Agrokor” polovinom 2014. godine poslije duge bitke uspio da preuzme slovenački “Merkator” sve njegove prodajne objekte u BiH je rebrendirao i utopio u “Konzum”. To se nepune tri godine kasnije pokazalo pogrešnim potezom, a posebno kada je “Agrokor” pod teretom dugova dospio na ivicu bankrota. Priznao je to i povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak poslije sastanka sa predstavnicima vlasti u BiH.

– Kćerke firme “Agrokora” u BiH proizvodnog karaktera posluju veoma dobro, ali rezultati “Konzuma” i “Velpra” nisu zadovoljavajući. Zbog toga će “Merkator“ preuzeti “Konzum” i “Velpro” u BiH, sve zaposlene i obavezu da vrati dugove dobavljačima. Na vraćanje “Merkatora” odlučili smo se zbog toga što su analize pokazale da je “Merkator” kao brend prepoznatljiviji i da je imao puno više uspjeha nego “Konzum”. To daje dozu sigurnosti – rekao je Ramljak i dodao da je promjena poslovne strategije još na nivou plana, jer ga “Merkator” treba prezentovati svom kreditnom odboru, a “Agrokor” savjetu povjerenika.

Ministar trgovine i turizma RS Predrag Glukahović rekao je da od Ramljaka stižu pozitivni signali i da se situacija razvija u dobrom pravcu.

– Predstavljen nam je plan za spasavanje kćerki firmi “Agrokora” u BiH. Namjera je da se ide u restrukruriranje. “Konzum” u RS ima 650 radnika, 25 manjih marketa i pet trgovačkih centara. U interesu RS je da bude nastavljeno poslovanje s obzirom na broj dobavljača vezanih za “Konzum” – rekao je Gluhaković.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da zajednički interes da restrukturiranje “Agrokora” bude uspješno da bi sačuvali radna mjesta i pomogli dobavljačima.

“Agrokorove” kćerke-kompanije u BiH zapošljavaju 5.200 radnika, a prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na kraju prošle godine dobavljačima su dugovale 170,48 miliona KM. Na “Konzum” otpada 142,71 milion, a na “Velpro” 23,68 miliona KM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*