Medijski savjetnik iz staništa “Nindža kornjača”

Piše: Darko Gavrilović

Kada je Donald Tramp uselio u Bijelu kuću najviše vremena trošio je okrećući savjetničku vrtešku, stavljajući na nju i skidajući s nje imena kao na traci.

Prvo biznismen, pa tek onda političar, znao je šta znači imati u svojoj blizini prave ljude, posebno one čija su sfera djelovanja mediji. Dok nije došao do njih Trampov kabinet više je ličio na biro za zapošljavanje, nego na prostoriju u kojoj stanuje najveća planetarna moć. I pronašao ih je.

Niti je Kotor Varoš Amerika, niti je Zdenko Sakan Donald Tramp, ali štošta ih neočekivano poveza. Projekt menadžer, pardon savjetnik. Isto je, Goran Đurić.

Epizodista na poziciji projekt menadžera, kad su i on i oni koji su mu povjerili epizodnu ulogu shvatili da su pogazili sve zakone i pravila, preko noći postade Sakanov savjetnik za medije. Kotor Varoš zna da Sakan nije čovjek koji je nametljiv medijima, iako ima veliku vrlinu da zbog novinara prekine odmor i dođe u kabinet da bi dao izjavu i javi se na telefon i u po noći. Nije aktivan na društvenim mrežama, a ne gura se u prve redove nigdje gdje mu funkcija to ne nalaže. Valjda mu zato i podmetnuše kukavičje jaje od kojeg nikada neće profitirati, jer Đurić prosto ne zna funkcionisati u normalnim uslovima.

Očito je u djetinjstvu mnogo vremena provodio uz “Nindža kornjače”, pa mu je kanalizacija ostala drago stanište. Njegovo novinarstvo, a medijsko savjetovanje se nadovezuje na ta iskustva, svodi se na lijepljenje g…… pljuvanje, spletkarenje, mešetarenje, a posebno krađu jer nije objavio nijedan autorski (najčešće pod tuđim imenom) tekst na svom portalu “Glas Kotor Varoša”, a da nije imao bar tri od pomenuta četiri elementa.

Uzalud su ga pozivali da izađe ispod suknje Daliborke Kerezović, one za koju je, kad je očito pijana glava govorila što je trijezna mislila, rekao da je muško. Dok je mislio da je žensko skrivanje ispod suknje je kako-tako i imalo smisla, ali sad se uplaših, ne dao bog, da nije vidio u susjednoj i bratskoj državi po kojem se ključu dolazi na vlast. Pozivali su ga da izađe ispod stola za kojim sjede kotorvaroški biznismeni, koji nisu ni znali gdje se zavukao i u njihovo ime, prijetio i vršio pritisak na sve koji su mu stali na put. Pozivali su ga da izađe ispod čizama srpskih oficira sa kojih blatom gađa časne ljude koji su bili toliko bezobrazni da kažu istinu o njemu, a ne oficirama kako lažno spinuje.

S druge strane, sve što je normalno pokrade od drugih – od vremenske prognoze i rasporeda svetaca do tekstova o aktivnostima načelnika kojeg će savjetovati i njegove službe informisanja koja fantastično radi svoj posao i bez medijskog “stručnjaka”.

Šta će on raditi, osim ono što je godinama svikao, ni sam ne zna. Jedina sreća mu je da Sakan ima afinetete kakve ima. Da je Predrag Tešić uspio u naumu da bude načelnik i kojim slučajem ga uzeo za savjetnika, mada znam da ne bi ni u ludilu, Đurić bi vjerovatno bježao sa posla kao što je radio u Centru za kulturu, sport i informisanje, natjeravši Dragana Zeljkovića da mu potpiše otkaz.

Ovako mu ostaje da kao što piše u opisu novog radnog mjesta, označenog najsloženijim vjerovatno samo zbog plate, planira, izrađuje i primjenjuje strategiju komuniciranja načelnika opštine sa medijima, savjetuje načelnika o primjeni te strategije i Zakona o slobodi pristupa informacijama i da mu daje preporuke prilikom nastupa u medijima.

Za očekivati je da sazove Darka Momića Čkalju, Slobodana Petrovića, Mirjanu Pavlović, moju malenkost, a možda i legendarnog Duška Kerezovića, iako je u zasluženoj penziji, da nam novinarski put osvijetli savjeti i medijskom strategijom.

Do viđenja, kojeg nikad biti neće, ništa ne radi i kradi dok te ne uhvatimo. Ti nas možeš uhvatiti za … pero novinarsko.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*