“Manja” stavila ključ u bravu u Kotor Varošu

Pekoteka “Manja” u Kotor Varošu stavila je ključ u bravu tek nešto duže od tri mjeseca nakon što je počela sa radom.

U preduzeću “Krajina klas” u sklopu kojeg posluje lanac pekoteka “Manja” potvrdili su za “Moj Kotor Varoš” da su zatvorili jedini prodajni objekat u našem gradu, ali nisu željeli da govore o razlozima zbog kojih su se odlučili na taj korak.

Još od kada je najavila dolazak u Kotor Varoš “Manja” se suočila sa problemima jer nije mogla pronaći adekvatnu radnu snagu. Na to se nadovezalo i prilično loše poslovanje u prvim mjesecima rada, a posljednji su na površinu isplivali i problemi sa inspekcijom.

Vlasnik “Krajina klasa” Saša Trivić izjavio je da ih je inspektor kaznio sa 4.000 KM jer nisu imali knjigu žalbi.

– Opštinski inspektor je došao u našu pekoteku sa namjerom da nešto po svaku cijenu nađe. Imali smo knjigu utisaka, a ne knjigu žalbi i zbog toga smo oglobljeni sa 4.000 KM. Naša pekoteka je prethodno tražila od opštine ovjeru knjige žalbi, a opština je u međuvremenu poslala inspekciju. U svom pozamašnom radnom vijeku nisam čuo da su inspektori čitali nečiju knjigu žalbi i da su preduzeli nešto na osnovu toga – rekao je Trivić.

U Inspektoratu RS su istakli da su Zakonom o zaštiti potrošača svi privredni subjekti koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva i pružanja usluga dužni da vode knjigu žalbi. Zakonom o ugostiteljstvu ranije je bilo predviđeno da je ugostitelj bio obavezan da vodi knjigu utisaka, ali je novim Zakonom o ugostiteljstvu ta obaveza brisana i ugostitelji su dužni da imaju samo knjigu žalbi.

– Kontrolu u objektu “Krajina klasa” u Kotor Varošu obavio je opštinski tržišni inspektor i u skladu sa navedenim zakonima subjekat je morao da ima knjigu žalbi. Kontrolisani subjekt nije imao obaveznu knjigu žalbi, već je predočio knjigu utisaka koja više nije relevantna. Inspektor je postupio u skladu sa zakonom – rekli su u Inspektoratu RS.

Neposjedovanje knjige žalbi definisano je kao prekršaj za koji je propisana kazna od 3.000 do 15.000 KM za pravno lice i od 1.000 do 5.000 za odgovorno lice.

“Manja” je počela sa radom u Kotor Varošu 20. juna, a ključ u bravu stavila je sa posljednjim danom septembra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*