Malinari organizuju protestnu vožnju

Asocijacija “Zajedno za bh. malinu”, čiji je član i Udruženje poljoprivrednika “Malinar” iz Kotor Varoša, organizovaće sutra u nekoliko gradova u RS i FBiH mirnu protestnu vožnju u periodu od 11:45 do 12:00 časova kao znak upozorenja.

Malinari su taj zaključak donijeli na sastanku održanom povodom provokacija Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća u vezi sa objavom moguće otkipne cijene maline u iznosu od 1,50 KM.

Upravni odbor Asocijacije “Zajedno za bh. malinu” je zaključio da treba definisati cijenu maline koja treba da bude usaglašena sa cijenom na evropskom tržištu treće klase maline koja se melje i prodaje za dalju preradu, a čiji trenutno prosjek iznosi 1,81 evro po kilogramu. Malinari zahtijevaju da cijena bude usaglašena na dan isplate maline koju su otkupljivači preuzeli tokom berbe i na način kako je definisano ugovorom.

– U slučaju da ne dođe do objavljivanja cijene na taj način, odnosno ako naši zahtjevi ne budu usvojeni do 7. jula 2017. godine, bićemo primorani da tog dana, za koji je zakazan sastanak sa Ministarstvom poljoprivrede FBiH, okupimo proizvođače maline iz cijele države u Novom Travniku. Ukoliko ni nakon okupljanja u Novom Travniku ne budemo imali odgovore na definisane zahtjeve, proizvođači će se uputiti ka Sarajevu. Molimo sve aktere proizvodnje i otkupa maline i institucije da krajnje ozbiljno shvate navedene zaključke i korake koje planiramo preduzeti kako bismo izbjegli puno radikalnije mjere ovako ugrožene kategorije stanovništva u BiH, koja samo želi pošteno živijeti od svog rada – navela je Asocijacija “Zajedno za bh. malinu”.

Iz Asocijacije su apelovali na proizvođače da ne nasijedaju na provokacije dijela otkupljivača i da ne ugrožavaju malinarstvo u BiH time što će posezati za nepromišljenim postupcima poput trovanja nasada, plodova i drugim radnjama.

Asocijacija se zbog maćehinskog odnosa prema proizvođačima maline ogradila od djelovanja Saveza proizvođača jagodičastog i bobičastog voća BiH i uskratila podršku njihovom radu sve do momenta dok ne počnu djelovati u pravcu zaštite onih zbog kojih i postoje – proizvođača maline.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*