Malešević: Presuda za Vrbanjce dokaz da radimo ispravno

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević izjavio je da je presuda Osnovnog suda u Kotor Varošu prema kojoj u školi u Vrbanjcima nije bilo sprječavanja zapošljavanja bošnjačkog kadra, ugrožavanja ravnopravnosti i prava u oblasti obrazovanja potvrda da Ministarstvo prosjvete i kulture donosi dobre odluke.

– Radimo u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju i u interesu naše djece, a prema svim međunarodnim konvencijama poštujemo veoma visoke standarde. Ovo je još jedna potvrda odluke Ustavnog suda BiH, koji je utvrdio da Zakon o osnovnom vaspitanju obrazovanju, ima potpuno jednak pristup za svu djecu i da nije diskriminatorski, ni po jednom osnovu – dodao je Malešević.

On je podsjetio da se, za razliku od bošnjačke djece u RS, djeca srpske nacionalnosti u FBiH suočavaju sa ozbiljnim problemima u obrazovnim sistemu.

– Na prostoru Hercegovačko-neretvanskog, Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, osim jedne škole, srpska djeca ne mogu izučavati grupu nacionalnih predmeta. Zar to nije klasična diskrminacija i ugrožavanje osnovnih prava – upitao je Malešević.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*