Lovci oslobođeni plaćanja poreza, udruženja dobijaju hiljade KM

Lovci će ubuduće biti oslobođeni plaćanja poreza na oružje, a ovu odluku donijela je Vlada RS na prijedlog Lovačkog saveza RS.

Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić ističe da lovci već duže vrijeme imaju bezrezervnu podršku Vlade, a da je zeleno svjetlo inicijativi za ukidanje poreza na oružje je kruna te saradnje.

– To je bio naš prijedlog koji je Vlada RS odobrila u ponedjeljak. Sada je u toku zakonska procedura i očekujemo da sve bude završeno u veoma kratkom roku. Iako se radilo o direktnim budžetskim prihodima, Vlada je imala razumijevanja i više od 22.000 lovaca imaće ove benefite – rekao je Minić.

Na porez na oružje do sada je godišnje odlazilo gotovo pola miliona KM, a ubuduće će taj novac ostajati u kasi lovaca što će sigurno uticati na povećanje lovačkog standarda.

– To će nam osigurati bolji standard kad je u pitanju oprema, ali i uslovi i način lova. Samo u ovoj godini od Vlade ćemo imati gotovo milion KM podrške što direktno, što indirektno kroz ova oslobađanja – rekao je Minić i dodao da su lovci prezadovoljni zbog ove odluke.

Pojasnio je da su do sada lovci bili oslobođeni plaćanja poreza na jednu pušku sačmaricu i jedan karabin, a da je zbog povećane nabavke lovačkog naoružanja ukidanje poreza bilo neminovno.

– Izmjena zakona o lovstvu nam je omogućila lakšu i bržu nabavku naoružanja, a uz ovu podršku Vlade bićemo sigurno udruženje za ponos – istakao je Minić.

Dodao je da je Lovački savez RS u više navrata izlazio sa raznim prijedlozima pred Vladu, koja je imala maksimalno razumijevanje.

– Vlada nas je uvrstila i u budžet RS kroz kapitalna ulaganja i u toku je realizacija projekta u sklopu kojeg će svako lovačko udruženje dobiti po 5.000 KM za lovne objekte, unos divljači, instaliranje kamera za praćenje i zaštitu divljači, što će dati višestruke rezultate – naveo je Minić i istakao da su u posljednje tri godine u vezi sa pitanjem lovstva uradili više nego što je urađeno u posljednjih pola vijeka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*