Livne zadužio srpski narod, rado viđen gost bio i u Kotor Varošu

Smrt predsjednika Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci i šefa Predstavništva RS u Izraelu Arija Livnea dočekana je sa velikom tugom širom RS, a u nevjerici su bili i njegovi prijatelji u Kotor Varošu gdje je često bio rado viđen gost.

Livne je prošle godine prisustvovao svečanosti povodom polaganja kamena temeljca za novu zgradu lokalne uprave u Kotor Varošu, a često je dolazio i na druženja sa prijateljima.

– Sa velikom nevjericom porodica Đukić primila je vijest da je u Izraelu preminuo naš prijatelj Arije Livne. Tuga koju iza sebe ostavlja odlazak Arija Livnea je neizmjerna, ali i u ovim teškim trenucima naša porodica je ponosna što je bila njegov prijatelj. Sjećanja na predivne godine provedene sa čika Arijem čuvaćemo sa ponosom, zahvalni na iskrenoj ljubavi i prijateljstvu, očevskim savjetima i podijeljenoj brizi koja je prethodila našim uspjesima – istakli su u kotorvaroškoj porodici Đukić.

Najviši zvaničnici RS uputili su saučešće porodici Livne, navodeći da je RS izgubila velikog prijatelja koji je svojim djelima zadužio srpski narod. 

– Postoje vijesti za koje znate da će vas naći, a za koje nikada ne biste voljeli da stignu. Јedna takva je jutros meni stigla. Јavili su mi da je preminuo Arije, moj prijatelj, drug, brat. Prijatelj srpskog naroda i cijelog svijeta – napisao je u oproštajnom pismu srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naveo da Livne nije bio vršnjak svojih godina.

– Zato ni u ovom trenutku ne mogu da razmišljam da je preminuo vremešni starac, jer Arje je bio sve samo ne star. Јer je Arije bio moj prijatelj, a prijatelji nemaju godine. Arije je bio jedan od najmlađih ljudi sa kojima sam se godinama družio. Mlad duhom, životnom energijom, željom da svojim činjenjem ovaj svijet učini boljim mjestom za život. I gotovo sav njegov život je bio to, rad i trud da ovaj svijet bude pravedniji i bolji za sve. Јa i moja duša vječno ostajemo posvećeni sjećanju na velikog čovjeka i humanistu Arija Livnea – istakao je Dodik.

On je podsjetio da je Livne je bio uz srpski narod kada je malo ko htio biti uz njega. 

– I to je značilo mnogo više nego da smo imali mnogo moćnih, ali neiskrenih prijatelja. Zato danas nemam riječi da opišem tugu,  ali još manje imam riječi da opišem radost što sam imao tu čast i tajbožji dar da Arihe bude uz mene i uz naš narod i u teškim i lijepim trenucima. Zato zbogom Arije, znam da me i sada gledaš i čitaš ovo pismo i sigurno misliš kako pretjerujem dok govorim o tebi. Ali znam i da znaš da ovo neću zadržati za sebe, jer želim da cijeli svijet zna bez kakvog čovjeka je ostao – naglasio je Dodik.

Telegram porodici Livne uputili su predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Arije Livne preminuo je u Jerusalimu u 99. godini.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*