Kvalitetan materijal nedovoljan bez vrhunskog izvođača građevinskih radova

Nestručnost i neprofesionalnost izvođača građevinskih radova je teško otkriti, ali uz ispravan pristup razliku između referentnog i prolaznog izvođača ipak je moguće uvidjeti.

Stručnjaci upozoravaju i savjetuju kako najlakše odabrati pravog izvođača radova, ali i na koji način prepoznati prolazne majstore.

– Treba se čuvati majstora koji neće potpisati ugovor, odgovaraju vas od angažovanja nadzornog organa i uopšteno su vrlo slatkorječivi i sve znaju. Dobro je zatražiti reference, odnosno listu poslova koje su do tada odradili – kažu stručnjaci iz oblasti građevinarstva.

Prema njihovom mišljenju, postoje i pokazatelji koji mogu dati sigurnost investitoru – izvođači radova imaju prijavljen obrt ili poduzeće i odgovarajući broj prijavljenih radnika, posjeduju potrebne licence i certifikate i odgovarajući alat i opremu za traženi posao.

– Ukoliko su u mogućnosti izvođači treba da pokažu investitoru nekoliko referentnih objekata ili uspješno izvedenih radova, dati transparentne ponude sa jasno definisanim cijenama i količinama, a u ponudi treba da budu definisani i rokovi izvođenja radova – savjetuju eksperti, navodeći da su to samo neki od pokazatelja za pravilan izbor izvođača radova.

Kotorvaroško preduzeće “Građus” je sertifikovani izvođač fasaderskih radova i jedini licencirani izvođač završnih radova u građevinarstvu u RS i u njemu su svjesni koliko je važan izbor onih koji će obaviti građevinske radove.

– Pravilna ugradnja materijala u fasadni sistem i odabir proizvođača su najbitniji prilikom postavljanja termoizolacionih fasada. Naše reference i dugogodišnje iskustvo je prepoznato na tržištu i nagrađeno sertifikatima i licencama što u startu pravi razliku između kvalitetnih i prosječnih izvođača radova – naglašavsju u “Građusu”.

U ovom preduzeću navode da je najveća greška prilikom postavljanja fasade kombinovanje materijala različitih proizvođača u improvizovan sistem.

– Za takvu fasadu ne postoji garancija, iako kratkoročno bude nešto jeftinija, ubrzo će se pokazati sve negativne posljedice uštede i improvizacije. Mi za naše radove dajemo pisane garancije iza kojih stoje proizvođači ugrađenih materijala – ističu u sektoru građevinske operative “Građusa”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*