Kušljić vodi, Sakan drugi u anketi portala MKV

Anketa u kojoj su se čitaoci portala “Moj Kotor Varoš” mogli od 1. septembra izjašnjavati o tome koji će od šestorice kandidata pobjediti u trci za načelnika opštine Kotor Varoš pokazala je da su najviše šansi dali SNSD-ovom kandidatu Goranu Kušljiću.
Presjek glasova obavljen u ponoć pokazao je da se od ukupno 373 učesnika ankete za Kušljića izjasnilo 164 ili 44 odsto. Kandidat Saveza za promjene Zdenko Sakan dobio je 116 glasova, odnosno 31,1 procenata. Trećeplasirani je kadidat SP-a Predrag Tešić koga kao novog načelnika opštine vidi 45 učesnika ankete ili 12,1 odsto.
Preostala tri kandidata su u velikom zaostatku i nijedan od njih nije prešao deset procenata glasova. Četvrto mjesto sa 21 glasom ili 5,6 odsto ukupnog kolača je kandidat DNS-a Đuro Krčić. Slijedi nezavisni kandidat Čedo Tepić sa 16 glasova ili 4,3 odsto, dok je kandidat koalicije SDA-SBB Ahmet Čirkić dobio 11 glasova ili 2,9 odsto ukupnog broja.
Pod punom moralnom i svakom drugom vrstom odgovornosti garantujemo da nikom od kandidata nismo ni dopisali, niti oduzeli nijedan glas, a to je praktično i nemoguće jer je ograničen broj glasanja sa iste IP adrese, dok je moguće brisati samo kompletne rezultate svih kandidata.
Ne želimo da ulazimo u to da li je neki od kandidata imao više ili manje aktivnu stranačku glasačku mašineriju, ali je i organizovano glasanje teško odbranjiv argument. Dokaz za to su veoma česte smjene na prvoj i trećoj poziciji, sve do posljednjih nekoliko dana kada su Kušljić i Tešić stekli opipljiviju prednost.
Ovom anketom ni na koji način ne želimo da utičemo na biračko tijelo uoči sutrašnjeg izjašnjavanja na glasačkim mjestima. Uostalom, već 3. oktobra će se pokazati koja je od anketa koje su bile aktivne na nekoliko lokalnih portala ponudila najvjerodostojniju sliku raspoloženja biračkog tijela. Stoga s nestrpljenjem iščekujemo preliminarne rezultate Centralne izborne komisije BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*