Kruševo Brdo ostaje u srcu i u vojvođanskoj ravnici

Svečana skupština Zavičajnog udruženja “Kruševo Brdo” održana je Šajkašu u prisustvu brojnih gostiju i zvanica iz javnog i društvenog života RS i Srbije.

Predsjednik Udruženja Jerko Marić je istakao da samo u Đurđevu ima oko 125 domaćinstava naseljenih ljudima iz Kruševa Brda, a njihov angažman i zalaganje su prepoznali i u matičnoj opštini Kotor Varoš i opštinama Žabalj i Titel, čija rukovodstva pružaju podršku radu udruženja.

– Zahvaljujući ljudima dobre volje izgradili smo objekat na Zborištu, gdje redovno dolazimo i iznosimo sopru, a samim tim smo došli na ideju da podignemo spomen ploču našim stradalim u Drugom svjetskom ratu, o čemu se ćutalo pune 74 godine. Na ideju sveštenika iz Kruševa Brda prihvaćen je prijedlog da bude podignut zvonik i kupljeno zvono, koji su osveštani uz blagoslov vladike banjalučkog Jefrema – rekao je Marić.

On je dodao da je Zavičajno udruženje “Kruševo Brdo” uspješno učestvovalo i na Sajmu zavičaja u Novom Sadu kao i manifestaciji dani RS u Srbiji.

Načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan je naglasio da je očuvanje običaja i tradicije neophodno prenijeti na mlade.

– Znam da nije realno da se vratite u Kruševo Brdo, ali potrebno je da se okupljate i posjećujete svoj zavičaj, bilo da je riječ o Vidovdanu ili nekoj drugoj svetkovini. Udruženju želim da nastavi sa uspješnim radom, a naša saradnja će biti nastavljena na obostrano zadovoljstvo – poručio je Sakan.

Sekretar Zavičajnog udruženja „Kruševo Brdo“ Mile Stanković je uručio zahvalnice pojedincima i preduzećima koja su pružila podršku organizaciji svečane skupštine, dok je predsjednik udruženja Jerko Marić uručio posebne zahvalnice načelniku opštine Kotor Varoš Zdenku Sakanu, predsjednicima opština Žabalj i Titel Čedomiru Božiću i Draganu Božiću, te direktoru Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima u Vladi Vojvodina. U zabavnom dijelu programa prisutne je zabavljala izvorna grupa „Bistri izvor“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*