Kruševo Brdo okupano mirisom bureka

Takmičenje u spremanju krušebrdskih bureka pod sačem “Burekijada” održano je danas u kotorvaroškom selu Kruševo Brdo.

Manifestacija je okupila 30 takmičara, a više od 200 gostiju imalo je priliku da uživa u pripremljenim specijalitetima. Stručni žiri odlučio je da su svi učesnici zavrijedili priznanja u pripremanju bureka i da su zaslužili da podijele uspjeh.

U sklopu “Burekijade” održana je i igra prstenova u kojoj su trijumfovali Duško, Đuro i Miladin Savanović koji su nastupali za ekipu “Vukovi”.

Jedan od organizatora manifestacije Goran Ivanović rekao je da na ovaj način žele da se podsjete na ranije dane, ali i da na nove generacije prenesu običaje naroda podvlašićkog kraja.

Nada Dević iz Udruženja “Vileno kolo” kaže da im je cilj da obnove selo, koje će nestati ako nestane običaja.

– Većina mještana Kruševa Brda danas živi u vojvođanskim selima, ali je ovo manifestacija koja nas okuplja i koju ćemo njegovati jer želimo da sačuvamo ono čemu su nas naši preci naučili, a to je pripremanje bureka na starinski način, razvijajući kore oklagijom – objasnila je Devićeva.

“Burekijada” je počela minutom ćutanja za stradale borce Kruševa Brda u prethodnim ratovima, a domaćin je uručio i zahvalnice svima koji su pomogli da bude održana ova manifestacija. Podršku su pružili Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, opština Kotor Varoš, opštinska Turistička organizacija i Centar za kulturu, sport i informisanje.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*