Krivolovci ubili srndaća na Ravnama?

Fotografije srndaća pronađenog na lokalitetu Ravne stigle su na adresu portala MKV i sve ukazuje na krivolov u vrijeme kada je na snazi zabrana lova.

Lovna sezona završena je 15. januara i s obzirom da je na snazi potpuna zabrana lova odstrijel bilo koje vrste divljači predstavlja težak oblik krivolova.

Autori fotografija ističu da su ih snimili tokom proteklog vikenda i da su u to vrijeme vidjeli na tom lokalitetu vidjeli lovce. Na fotografijama se vidi da je srndaću slomljena jedna noga, a da su mu stražnji dio  tijela najvjerovatnije istrgali psi.

Lovci sa kojima smo kontaktirali i predočili im fotografije istakli su da je srndać najvjerovatnije pogođen sačmom, a da su ga potom savladali psi.

– Sve ukazuje na krivolov. Teško bi ga stigli psi da nije bio ranjen. Ako bude dokazano da je krivolov to je veoma težak oblik jer je počinjen u vrijeme lovostaja i zabrane vođenja pasa u lovišta jer je ovo period kada je većina divljači skotna i pred okot – kaže jedan od iskusnih članova Lovačkog udruženja “Uzlomac”.

Ovaj slučaj je prijavljen i Lovačkom udruženju “Uzlomac” u kojem kažu da obavljaju provjere.

– Prijavu smo dobili u utorak i izašli smo na teren kako bi utvrdili činjenice. Na osnovu svega što se moglo vidjeti gotovo je nemoguće razjasniti da li je riječ o krivolovu ili su srndaća zbog slomljene noge sustigli psi. Ukoliko bude utvrđeno da je riječ o krivolovu biće podnesena prijava i preduzete sve predviđene mjere – rekao je za MKV lovočuvar Dragomir Bogdanić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*