Krčić: Skopljak, Selman i Sakan me neće spriječiti da sačuvamo riblji fond i rijeke

Predsjednik Sportsko ribolovnog društva “Golubić” Šiprage Petko Krčić istakao je da su za formiranje društva i dobijanje ribolovne zone dobili podršku opštinskih i republičkih organa kako bi obogatili riblji fond i sačuvali gornji tok rijeke Vrbanje.

On je u saopštenju za javnost upućenom povodom zaključaka sa sjednice Skupštine SRD “Kotor Varoš” podsjetio da je SRD “Golubic” predalo prijavu za upis u registar udruženja kod Osnovnog suda u Banjaluci 21. januara 2016. i da je ono registrovano 26. januara 2016. godine pod brojem F-1-6/16. Potom slijedi registracija u Poreskoj upravi RS 28. januara 2016. godine pod brojem 06/1.02/0805-053-2/16 i upis u APIF 27. januara 2016. pod brojem BL-S-124/16.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS predali su zahtjev za dodjelu ribolovne zone 29. januara 2016. godine i dobili odgovor da je ona već data SRD “Kotor Varoš” na korišćenje do 31. decembra 2016. godine.

– Naravno da to prihvatamo i ne ulažemo žalbu. Po isteku 2016. godine, tačnije 6. decembra predajemo molbu Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa kompletnom dokumentacijom svih aktivnosti u 2016. godini koje je propratila široka publika sa izuzetnim kvalitetom. Takođe, predali smo podatke o uništenju ribljeg fonda, nemaru rukovodstva SRD “Kotor Varoš”, gubitku članstva, nevođenju knjigovodstva, friziranju finansijskih izvještaja na kraju godine, a nisu označili ni ribolovnu zonu sve do prošle godine i to pod pritiskom republičke inspekcije. Za takvo nečinjenje gubi se pravo na korišćenje ribolovne zone – istakao je Krčić.

Podsjetio je da je SRD “Kotor Varoš” u doba ribočuvara Milivoja Kurušića brojalo više od 300 članova.

– Dolaskom Samira Skopljaka na čelo Upravnog odbora njihov broj je smanjen na pedesetak. Često su sjednice Skupštine društva, čak i izborne, bile bez kvoruma, ali to nije smetalo da Skopljak sprovede svoje zamisli i ostane na čelu društva. Važno je posjedovanje pečata i pravljenje projekata za izvlačenje novca od kog niko nije vidio da je iskorišćen za unapređenje kvaliteta i brojnosti ribljeg fonda. U gornjem toku rijeke Vrbanje korišćena su sva nedozvoljena sredstva za uništenje potočne pastrmke, a da taj dio nikada nije poribljavan i čuvan. Sa svim ovim slabostima SRD “Kotor Varoš” upoznali smo lokalnu zajednicu, ministarstvo i republički inspektorat – navodi Krčić.

Potom je, dodaje, uslijedila podrška formiranju i registraciji SRD “Golubić” od načelnika opštine 17. februara 2016. godine broj 06/4-66-2/16, Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti 15. februara broj 06/4-66-2/16 i jednoglasno od Skupštine opštine Kotor Varoš 9. februara 2016. godine broj 01-022-24/16. SRD “Golubić” je ministarstvu predočilo hidrološku kartu rijeke Vrbanje, njenu dužinu od 85 kilometara, pritoke, areale različitih vrsta riba, salmonida i ciprinida, mogućnosti uticaja na razvoj turizma, ribolovnog turizma i mjere zaštite uništenog salmonidnog areala koje je tražilo SRD “Golubić” da ga oživi. Pored podrške Odjeljenja za drštvene djelatnosti, ministarstvo je odlučilo da SRD “Golubić” povjeri traženu zonu rješenjem i ugovorom od 6. marta 2017. godine broj 12.03.2-330-999/17.

– Sve ovo su prošle i ove godine pokušali spriječiti Samir Skopljak, Džerard Selman i Velimir Sakan i načelnik opštine Kotor Varoš Zdenko Sakan, koji je prošle godine kao odbornik u Skupštini opštine digao ruku u znak podrške formiranju našeg društva i meni lično pohvalio aktivnosti u 2016. godini. Odjeljenje za privredu opštine Kotor Varoš je prepoznalo korisnost postojanja našeg društvo i upućuje nam pismene dostavke za plan manifestacija u 2017. godini kao učešće u razvoju turizma. Dostavka Odjeljenja za privredu je poslana našem društvu 1. marta 2017. pod brojem 06/7-325-2/17. Na istom skupu u kancelariji Odjeljenja za privredu pozitivan stav iznijeli su i sekretar i predsjednik Skupštine SRD “Kotor Varoš” Mladen Petrušić i Miroslav Šubara – rekao je Krčić.

On se osvrnuo i na sjednicu Skupštine SRD “Kotor Varoš” održanu 15. marta 2017. godine.

– Po običaju su popunili salu gostima iz Čelinca, Banjaluke i dobrim dijelom Bošnjacima koji nisu ribari, a kojih je po procjeni prisutnih bilo oko 25. Kotorvaroška “Kotlićajada” kojom su se pohvalili je u organizaciji opštine Kotor Varoš, a istina je da Skopljak uzima mjesto u organizaciji. Tu učestvuju većinom lovačke grupe, a Skopljak na kotorvaroškoj i čelinačkoj “Kotlićijadi” nastupa kao predstavnik policijske stanice, a ne SRD “Kotor Varoš” – navodi Krčić.

On je dodao da je istina da je Milovan Živković dao podršku SRD “Kotor Varoš”, ali u svoje ime, a ne u ime Ribolovnog saveza RS.

– U suprotnom savez bi provjerio u ministarstvu naše društvo i Živković ne bi govorio to što je govorio. Drugi dan smo vodili dug telefonski razgovor, te mi je rekao da je zatečen podacima koje sam mu predočio i tad mi je prebacio da on tako misli i da sam ja trebao prisustvovati SRD “Kotor Varoš”. Živkoviću sam rekao da znamo za njegovu podršku SRD “Banjaluka”, da utiče na izbore u društvu i ko će ići na takmičenje o trošku društva. Pošto sam sa Željkom Spasojevićem bio član Upravnog odbora SRD “Banjaluka” znam da je tada broj članova bio 1.600, a danas je spao ispod 1.200, mladice u Vrbasu skoro da i nema, a gornji tok Gomionice i pritoka nema čuvarske službe i izlov se vrši mrežama i strujom kao i ranije u gornjem roku Vrbanje. Toliko o Živkovićevoj podršci – istakao je Krčić.

Istu priču, dodaje prvi čovjek SRD “Golubić”, imao je i “predstavnik” društva iz Čelinca Sveto Jokić.

– Njega sam lično posjetio u Čelincu i pokazao mu kompletnu dokumentaciju. Njegov odgovor je bio da ga je Skopljak drugačije obavijestio i da za naše argumente ne zna, te je konstatovao da sam trebao doći na sjednicu Skupštine SRD “Kotor Varoš”. Jokić je zanemario da su prošle godine predstavnici društva iz Čelinca bili kod nas na ručku podrške zajedno sa predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za turizam i direktorom Turističke organizacije Banjaluka Ostojom Barašinom u društvu sa dva akademika u tri profesora banjalučkog Univerziteta – navodi Krčić.

Iznenađen je, kaže, stavom SRD “Kneževo”.

– Nisam zaboravio da sam učestvovao tri puta na Kupu Ugra i dva puta osvajao nagrade. Koliko su korektni ribari pokazali su tih godina kada su koristeći dobrotvora, pokojnog Kopanju, u areal autohtone potočne pastrmke ubacili kalifornijsku, uzeli kotizaciju po učesniku, za tuđi novac dobro se proveli, pa poslije takmičenja nisu odlazili sa Ugra dok i posljednju nisu izlovili. Nije dugo trajalo, moralo je propasti, ali je nestala i autohtona potočna pastrmka. Hvala što su kao takvi podržali SRD “Kotor Varoš”. Ovim saopštenjem za javnost želim istaći svoj lični intres o kojem Skopljak priča, a to je da se vratim u penziju u svoj kraj, u obnovljenu djedovinu, da sa mojim pristalicama očistim rijeke od smeća, obogatim ih ribom, uživam u sportskom ribolovu, utičem na razvoj turizma i obnavljanju napuštenog. U namjeri da se zavede red na rijekama imam široku podršku ljudi iz Maslovara, Obodnika, Grabovice i Šipraga, a posebno Šipražana iz Travnika, i u tome me neće spriječiti Samir Skopljak, Džerard Selman, niti Velimir Sakan – zaključio je Krčić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*