Kraj za Gimnaziju, kuvare i konobare, stižu dva nova smjera

Srednjoškolski centar “Nikola Tesla” Kotor Varoš uvešće od sljedeće školske godine dva nova smjera, dok zbog slabog interesovanja neće biti upisa učenika za tri zanimanja.

Direktorica Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” Danijela Kostić ističe da će biti uvedeni smjerovi tehničar CNC tehnologije i obućar. S druge strane učenicima neće biti na raspolaganju gimnazija, te smjerovi kuvar i konobar.

– Za nova zanimanja smo se odlučili zato što je Kotor Varošu potreban taj kadar. U našoj opštini cvjeta mašinska i obućarska industrija i preduzećima nedostaje stručnog kadra. S druge strane zbog male zainteresovanosti učenika biće ukinuta tri smjera kaže Kostićeva, koja očekuje da će u idućoj školskoj godini biti upisano oko 190 đaka.

Rješavanje problema privrednika sa deficitarnim kadrom kroz promjenu upisne politike Srednjoškolskog centra “Nikola Tesla” nedavno je bilo tema sastanka čelnika opštine i pomenute škole sa preduzećima iz oblasti obućarske industrije. Privrednici su izrazili spremnost da stipendiraju najbolje učenike koji će upisati nove smjerove i da im obezbijede praksu.

Promjena u upisnoj politici biće i u drugim školama u RS, a osim novih zanimanja biće vraćeni i neki gotovo zaboravljeni zanati.

Upis u srednje škole trebalo bi da počne polovinom juna, a Ministarstvo prosvjete i kulture RS je na osnovu dostavljenih prijedloga srednjih škola pripremilo nacrt plana upisa učenika prema kojem bi u narednoj školskoj godini u klupe trebalo sjesti oko 11.300 srednjoškolaca.

U Ministarstvu ističu da pri izradi prijedloga plana upisa, školski odbori u obzir uzimaju mišljenje svih društvenih partnera i rezultate ankete koju su sve škole bile dužne da sprovedu među osnovcima.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*