Kovačević: Besplatna pomoć kotorvaroškim pčelarima

Udruženje pčelara “Nektar” iz Kotor Varoša obavještava svoje članove da besplatno vrši tretman i podjelu oksalne kiseline za zimsko tretiranje pčelinjih zajednica.

– Detaljne informacije o svemu u vezi sa navedenim i oksalnu kiselinu pčelari mogu dobiti u prodajnom objektu “Medena kuća” u Kotor Varošu. U novembru je pravo vrijeme za tretman protiv varoe oksalnom kiselinom, metodom nakapavanja. Sva varoa se nalazi na pčelama i dostupna je dejstvu oksalne kiseline – rekao je za “Moj Kotor Varoš” predsjednik Udruženja pčelara “Nektar” Igor Kovačević.

Mehanizam kojim oksalna kiselina djeluje na varou nije još potpuno razjašnjen. Smatra se da šećereni rastvor oksalne kiseline oštećuje tkiva sistema za varenje varoe, tako da ona ne može da se hrani i zato umire od gladi.

Oksalnu kiselinu je otkrivena je 1776. godine, a ona se prirodno nalazi u velikom broju biljaka i njihovim plodovima, ljudskom organizmu i u medu. U SSSR-u je uvedena u široku primjenu u pčelarstvu početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, a u zemljama EU masovnija primjena je počela 1995. godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*